Raport: Iraanis kasvas mullu hoogsalt hukkamiste arv

BNS
Copy
Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi Foto: Iranian Presidency/AFP/SCANPIX

Iraanis hukati 2021. aastal 25 protsendi võrra rohkem inimesi kui aasta varem, ilmnes neljapäeval avaldatud kahe vabaühenduse aruandest, milles avaldati muret narkokuritegude eest hukatute järsu kasvu ja vähemalt 17 naise poomise pärast.

Hukkamiste arv Iraanis pööras tõusule ka pärast seda, kui juunis valiti presidendiks riigi kohtunikkonna endine juht, äärmuskonservatiiv Ebrahim Raisi, on öeldud Norras asuva ühenduse Iraani Inimõigused (IHR) ja Prantsusmaal paikneva Üheskoos Surmanuhtluse Vastu (ECPM) raportis.

Aruandes kutsuti Iraaniga kõnelusi pidavaid suurriike seadma Iraani tuumaleppe taaselustamise läbirääkimiste keskmesse surmanuhtluse kasutamine islamivabariigis, kus viiakse täide rohkem surmanuhtlusi kui üheski teises riigis peale Hiina.

Mullu hukati islamivabariigis vähemalt 333 inimest, mis on 25 protsenti rohkem kui 2020. aasta 267 inimest, öeldakse aruandes, mis põhineb ametlikul meedial, aga ka Iraani-sisestel allikatel.

Vähemalt 126 inimest hukati narkokuritegude eest, mis on viis korda rohkem tunamullusest 25-st.

See tähistas kannapööret narkootikumidega seotud hukkamiste arvu vähenemise suundumuses pärast seda, kui Iraan võttis 2017. aastal rahvusvahelise surve taustal vastu oma uimastivastase seaduse muudatused.

Üle 80 protsendi hukkamistest ei olnud ametlikult välja kuulutatud, sealhulgas kõik need, mis on seotud narkokuritegudega, teatas ta.

Aruanne paljastab hukkamiste arvu kasvu, uimastikuritegude eest mõistetavate surmaotsuste rakendamise murettekitavat tõusu ja jätkuvat läbipaistvuse puudumist, teatasid valitsusvälised organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles