IMF: hinnakasv võib viia Aafrikas ühiskondlike rahutusteni (1)

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi logo Washingtonis 20. aprill 2018.
Rahvusvahelise Valuutafondi logo Washingtonis 20. aprill 2018. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Ukraina sõjast tingitud toidu- ja energiahindade kasv võib viia ühiskondlike rahutusteni Aafrikas, hoiatas neljapäeval Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Enamikus Sahara-taguse Aafrika riikides on majanduskasv aastatagusega võrreldes juba aeglustunud ning seda süvendab teravilja- ja kütusehindade kasv, märkis valuutafond.

«Sõda Ukrainas on viinud järsu energia- ja toiduhindade kasvuni, mis võib õõnestada piirkonna toidujulgeolekut, tõsta vaesuse määra, süvendada sissetulekute ebavõrdsust ning viia ka ühiskondlike rahutusteni,» seisis IMF-i iga-aastases raportis Aafrika kohta.

«Sõda raskendab piirkonna kõige pakilisemaid poliitilisi väljakutseid, sealhulgas ühiskondlikud ja majanduslikud haavad COVID-19 pandeemiast, julgeolekuohud mitmes riigis ning kliimamuutusest tingitud raskused.»

Aafrika riikide sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas 2021. aastal 4,5 protsenti, võrreldes algul ennustatud 3,7 protsendiga, kuid 2022. aastal peaks kasv aeglustuma 3,8 protsendile, teatas IMF.

IMF-i Aafrika osakonna juht Abebe Aemro Selassie ütles AFP-le, et toidu ja kütuse hinnakasvu topeltmõju on äärmiselt murettekitav ning eriti tuntav riikides, mis ei ole nafta ega gaasi eksportijad.

«See šokk liigub kõige vaesemate poole suunatud laserina,» lausus ta.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) teatel kasvasid toiduhinnad veebruaris-märtsis 12,6 protsenti, tõustes kõrgeimale alates organisatsiooni toiduhinnaindeksi loomisest 1990. aastal.

IMF-i raportis omistati iseäranis suur tähtsus nisuhinnale, kuivõrd 85 protsenti mandril tarbitavast nisust imporditakse. Sõltuvus välismaisest toodangust on eriti kõrge Tansaanias, Elevandiluurannikul, Senegalis ja Mosambiigis.

Botswanas, Lesothos, Mauritiusel ja Roheneemesaartel moodustab imporditud nisu, riis ja mais üle 40 protsendi tarbitud kaloritest, märkis IMF.

Konfliktist räsitud Saheli riikides, Madagaskaril ja Kongo Demokraatlikus Vabariigis on toidupuudus juba praegu suur probleem, osutas valuutafond.

Viimase suure toidukriisi ajal 2008. aastal puhkesid Aafrikas, eriti Senegalis, aga ka Aasias ja Kariibidel toidurahutused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles