Prantsuse vasakparteid kavatsevad parlamendivalimisteks jõud ühendada

Copy
Prantsuse presidendivalimistel kolmandaks jäänud Jean-Luc Mélenchon, kes juhib kõnelusi vasakparteide jõudude ühendamiseks enne parlamendivalimisi.
Prantsuse presidendivalimistel kolmandaks jäänud Jean-Luc Mélenchon, kes juhib kõnelusi vasakparteide jõudude ühendamiseks enne parlamendivalimisi. Foto: Laurent Coust/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Hiljutistel presidendivalimistel lüüa saanud Prantsuse vasakparteid nihkusid reedel kokkuleppe poole ühendada jõud enne juunikuiseid parlamendivalimisi.

Vasakpoolsed esitasid presidendivalimisteks neli kandidaati, mistõttu läksid hääled juba esimeses voorus laiali ja ükski ei jõudnud teise vooru, mille võitis president Emmanuel Macron.

Nüüd püüavad vasakäärmuslik La France Insoumise, sotsialistid, rohelised ja kommunistid moodustada liitu, mis annaks neile võimaluse võita 12. ja 19. juuni parlamendivalimistel enamus.

Sel juhul suudaksid nad nurjata Macroni pakutud majandusereformide plaani, eriti kavatsuse tõsta pensioniiga.

«Ma loodan väga, et need läbirääkimised jõuavad lähitundidel eduka lõpuni,» ütles roheliste partei Europe Écologie Les Verts (EELV) esimees Julien Bayou telekanalile France 2 ja kinnitas, et kokkulepe on käeulatuses.

«Me oleme ühel meelel põhiasjades ja enamaski,» lisas ta.

Kõnelusi juhib La France Insoumise, mille esimees on endine trotskist Jean-Luc Mélenchon, kes jäi presidendivalimiste esimeses voorus kolmandaks ja on teatanud eesmärgist saada Macroni valitsuse peaministriks.

Presidendivalimistel alla kahe protsendi saanud Sotsialistlik Partei, mis võitleb ellujäämise nimel, avaldas reedel vastuse Insoumise'i 12 poliitikaettepanekule.

Sotsialistid toetavad üldiselt ettepanekuid ning on alampalga tõstmise ja pensioniea 60 aastale alandamise poolt. Nende neljaleheküljeline vastus ilmutab arvestatavat nihet vasakule, kuid selles väljendatakse valmidust teiste vasakparteidega ühiselt valitseda ja töötada keskklassi heaks.

Endine sotsialistist president François Hollande, kes on täis indu poliitikasse naasta, ettepanekut siiski heaks ei kiida.

«Siin ei ole jutt diskussioonist, see on partei haihtumine,» ütles ta neljapäeval raadiojaamale Franceinfo.

Politoloog Rémi Lefebvre ütles aga AFPle, et sotsialistidel ei ole absoluutselt mingit muud võimalust kui kokkuleppele alla kirjutada, sest vastasel juhul on tal oht kaotada juunis enamik parlamendiliikmetest.

Presidendivalimiste esimeses voorus 22 protsendi häältest kogunud Mélenchon peab läbirääkimisi ka kommunistidega, kelle kandidaat Fabien Roussel sai 2,3 protsenti häältest.

Roussell ütles neljapäeval, et kõnelused ei ole kuhugi jõudnud.

Analüütikute sõnul peavad erakonnad liidu toimimiseks kõrvale jätma ajaloolise rivaliteedi ja sõlmima kokkuleppe, mis tagab nende jagunemise ringkondadesse, kus nad kõik toetavad ühist kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles