Saksa valitsus kaalub Schröderilt hüvede võtmist (2)

BNS
Copy
Venemaa president Vladimir Putin koos tollase Saksa kantsleri Gerhard Schröderiga 2000. aasta juunis.
Venemaa president Vladimir Putin koos tollase Saksa kantsleri Gerhard Schröderiga 2000. aasta juunis. Foto: Imago Stock / Imago Images / Scanpix

Saksa valitsus kaalub hüvede võtmist endiselt kantslerilt Gerhard Schröderilt, kes on lähedalt seotud Vene presidendi Vladimir Putiniga, ütles laupäeval Saksa rahandusminister Christian Lindner.

Schröder vallandas hiljuti uue pahameeletormi, öeldes ajalehele New York Times, et loobub Vene-sidemetest vaid siis, kui Venemaa lõpetab gaasitarned Saksamaale. Ekskantsler lisas, et ei pea seda tõenäoliseks.

«Endised kõrgel ametikohal olnud isikud, kes on selgelt kuritegelike valitsuste poolel, ei saa tahta riigilt toetust,» rääkis Lindner.

Saksamaa rahandusminister ja FDP esimees Christian Lindner tahab ära võtta Schröderi kui endise kantsleri hüved.
Saksamaa rahandusminister ja FDP esimees Christian Lindner tahab ära võtta Schröderi kui endise kantsleri hüved. Foto: IMAGO /Xander Heinl / Scanpix

Schröderi keeldumine katkestada sidemeid Vene ettevõtetega ning mõista hukka Venemaa sissetung Ukrainasse ei tohi jääda tagajärgedeta, ütles Lindner meediagrupile Funke. «Ei ole enam mõeldav, et maksumaksja maksab kinni tema büroo ülalpidamise,» lisas rahandusminister.

Endise kantslerina on Schröderil õigus mitmele büroole Saksa parlamendis ning eelarvele töötajate jaoks. Hüved lähevad Saksa maksumaksjale maksma 400 000 eurot aastas.

«Endised kõrgel ametikohal olnud isikud, kes on selgelt kuritegelike valitsuste poolel, ei saa tahta riigilt toetust,» rääkis Lindner.

Liberaalse FDP juht on seisukohal, et endiste poliitiliste tippjuhtide hüved tuleb korrastada ja neid aja jooksul vähendada. Samuti peab ta vajalikuks, et kehtiks mingisugune aukoodeks käitumise osas.

Hüved lähevad Saksa maksumaksjale maksma 400 000 eurot aastas.

FDP kuulub liidukantsler Olaf Scholzi juhitud valitsuskoalitsiooni.

Surve 77-aastasele Schröderile kasvab ning ta on muutunud Scholzile väga tülikaks.

Mitmel pool on tagasi võetud Schröderile omistatud auniumetusi ning Scholzi kutsutakse pidevalt üles kunagist Saksa sotsiaaldemokraatide juhti erakonnast välja viskama.

Enamus endistest Euroopa riigijuhtidest, kellel oli enne sõja algust Ukrainas Venemaaga ärisidemeid, on nendest nüüdseks loobunud.

Schröder seevastu on vastuolulise torujuhtme Nord Stream AG aktsionäride komitee esimees. Samuti on tal positsioon Venemaa suurimas naftafirmas Rosneft.

Enne Venemaa kallaletungi Ukrainale oldi Saksamaal valdavalt seisukohal, et kaubandussidemete arendamine Moskvaga soodustab demokraatia järkjärgulist arengut.

Gerhard Schröder oli Saksamaa kantsler vahemikus 1998 - 2005.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles