Erdoğan nimetas Le Peni kaotust Prantsusmaa valimistel võiduks

Copy
Prantsusmaa presidendivalimised kaotanud paremäärmuslane Marine Le Pen.
Prantsusmaa presidendivalimised kaotanud paremäärmuslane Marine Le Pen. Foto: Alexis Sciard/Imago/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tervitas Prantsusmaa äärmusparempoolse presidendikandidaadi Marine Le Peni valimiskaotust kui võitu, kuna maailm on äärmusluse tõttu palju kannatanud, teatas laupäeval Türgi ajakirjandus.

Le Pen jäi eelmisel nädalavahetusel Prantsusmaa presidendivalimiste teises voorus alla ametis olevale Emmanuel Macronile, kuid saavutas 41,5 protsendiga tugeva tulemuse.

Varem Macroniga korduvalt tülitsenud Erdoğan tervitas valimistulemust.

Ajaleht Hürriyet ja veel mitu väljaannet tsiteerisid Erdoğani sõnu ajakirjanikele, kellega ta kõneles lennukil visiidilt Saudi Araabiasse tagasi pöörduses.

Erdoğan tunnistas, et lootis Macroni võitu ning kiitis tema «väga tarka» valimisstrateegiat, eriti debatis.

«Kui Jumal annab, on meie suhted nende valimiste tulemusel palju paremas olukorras,» lisas ta.

Türgil on viimastel aastatel olnud palju piikide murdmist Prantsusmaa ja tema partneritega Euroopa Liidus. Näiteks puudutab see pingeid Vahemere idaosas ning Mägi-Karabahhi konflikti.

Pinged eskaleerusid eriti 2020. aastal, kui Prantsusmaa asus mitme seal toimunud rünnaku järel islamiäärmuslust maha suruma.

Jumalakartliku moslemina nimetas Erdoğan siis Macroni «Prantsusmaa probleemiks» ning avaldas lootust, et temast saadakse seal lahti niipea kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles