Peruu president kiirustas tagandamise vältimiseks koju autoga

Copy
Peruu president Pedro Castillo (vasakul) koos oma Ecuadori ametivenna Guillermo Lassoga.
Peruu president Pedro Castillo (vasakul) koos oma Ecuadori ametivenna Guillermo Lassoga. Foto: Bolivar Parra/AFP/Scanpix

Peruu president Pedro Castillo kiirustas tagandamise vältimiseks Ecuadori-visiidilt tagasi koju autoga, kui tema lennuk halva ilma tõttu õhku tõusta ei saanud.

Peruu on poliitiliselt ebastabiilne ja kõrvaldab sageli presidente ametist.

Castillo riskis rikkuda põhiseadust ja anda opositsioonile ettekäände ta maha võtta, kui ta reede südaööks tagasi Peruusse ei jõua.

Kongress oli määranud sellise tähtaja, kui kiitis heaks tema visiidi naaberriiki Ecuadori. Castillo kohtus president Guillermo Lassoga Loja linnas, mis asub 264 kilomeetri kaugusel Peruu piirist.

Castillo juhib vähemusvalitsust ja seadusandlikku kogu kontrollivad tegelikult opositsioonierakonnad.

Kuna halb ilm ei lasknud presidendi lennukil reede õhtul õhku tõusta, asus Castillo autoga viietunnisele teekonnale, et ületada piir õigel ajal.

Kohalikud uudistekanalid teatasid, et ta saabus Tumbese piiripunkti tund aega enne keskööd.

Vasakpoolne Castillo on olnud võimul vaid üheksa kuud ja kongress on juba kaks korda püüdnud teda ametist maha hääletada.

Sellised tagandamishääletused on Peruus tavaliseks kujunenud ning nende abil on kukutatud presidendid Pedro Pablo Kuczynski 2018. aastal ja Martin Vízcarra 2020. aastal.

Alates 2017. aasta detsembrist on Peruu kongressis toimunud vähemalt kuus tagandamishääletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles