Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

POSTIMEES MAKARIVIS Sõjategevuse jäljed kaovad aegamisi (1)

Copy
Kiievi külje all Makarivis leidub vähe maju, mis pole sõjategevuse tõttu kannatada saanud.
Kiievi külje all Makarivis leidub vähe maju, mis pole sõjategevuse tõttu kannatada saanud. Foto: Dmitri Kotjuh

Kiievi ümbruse asulates nagu ka teistes okupantidest vabastatud aladel jätkuvad heakorratööd. Sõja jälgede likvideerimine vältab ilmselt veel üsna pikka aega.

Pealinnast poolesaja kilomeetri kaugusel läänes asuvas Makarivis lapivad teetöölised lahingutegevuse tagajärjelt tekkinud asfaldiauke. Töö näib lõputu. Autoomanikel tuleb aga kogu aeg silmad lahti hoida ja täitmist nõudvate aukude vahel slaalomit sõita, et mitte masinat ära lõhkuda.

Üks kohalik vanaproua, kes lahkus Vene vägede sissetungi eel külast, jutustas, et tema abikaasa otsustas kõigest hoolimata jääda kohapeale. Nädalaid Makarivist eemal viibinud naine avastas kaasa surnukeha kolm päeva tagasi koju naastes ja hakkas matuseasju korraldama. 

Makariv oli üks paljudest pealinnalähedastest asulatest, kus Vene sõjatehnikat korralikult rapiti. Asula servas põllul on tänini Ukraina armee poolt allatulistatud sõjaväehelikopteri Mi-8 vrakk ja selle juures kolm luukere - koos lennumasinaga hukka saanud meeskond.

Alevikust välja Žõtomiri maanteele sõites näeb purukstulistatud tanke. Möödujad kasutavad võimalust nende juures fotosid teha.

Üks kohalikest jutustas uudistajatele, milliseid vägitegusid väga kireva taustaga vallutajad korda saatsid.

«Siin olid nii tšetšeenid (kadõrovlased) kui ka burjaadid, sellised näost punakad tüübid. Ärandasid autosid, mille peale joonistasid oma V-tähti. Kaks masinat leidsime üles, aga need olid sellises seisukorras, et enam pole suurt midagi peale hakata. Sõita saaks, kuid need on lömmis ja lõhutud,» rääkis mees.

Tema sõnul virutasid Vene sõdurid külast omavoliliselt ka jalgrattaid, et jalavaeva vähendada. Erinevalt varastatud külmikutest ja televiisoritest kaherattalisi lahkudes endaga kaasa siiski ei veetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles