ÜRO: Mariupolis algas kauaoodatud tsiviilelanike evakuatsioon (2)

BNS
Copy
Mariupolist evakueerunud naine koos lastega täna Bezmenne külas.
Mariupolist evakueerunud naine koos lastega täna Bezmenne külas. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS / Scanpix

ÜRO teatel algas pühapäeval Ukraina ümberpiiratud sadamalinnas Mariupolis kauaoodatud evakuatsioon, millega püütakse tuua linnas asuvast terasetehasest välja tsiviilelanikud.

Samas teatas USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi, et külastas Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid, et näidata maailmale Washingtoni vankumatut toetust ukrainlaste kaitsetegevusele Vene agressiooni tõrjumiseks.

Maailmaorganisatsiooni humanitaarasjade eestkõneleja Saviano Abreu ütles uudisteagentuurile The Associated Press, et operatsiooni Azovstali terasetehasest inimeste väljatoomiseks viivad ellu ÜRO ja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee kooskõlas Ukraina ja Venemaa ametnikega.

Azovstali tehasest evakueerunud tsiviilisikud. Praegu asuvad nad Bezimenne külas, mis asub Mariupolist 15 km kaugusel.
Azovstali tehasest evakueerunud tsiviilisikud. Praegu asuvad nad Bezimenne külas, mis asub Mariupolist 15 km kaugusel. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / Scanpix

Blokaadis Mariupolis on arvatavasti endiselt kuni 100 000 inimest lõksus, seal hulgas tuhatkond tsiviilisikut, kes koos hinnanguliselt 2000 ukraina võitlejaga paiknevad nõukogude-aegses terasetehases – ainus osa linnast, mis ei ole venelaste kontrolli all.

Abreu nimetas olukorda «äärmiselt keeruliseks» ega soostunud rääkima lähemalt üksikasjadest.

Põgenikke saadavad nende teekonnal ÜRO kui ka Rahvusvahelise Punase Risti ametnikud. Esiplaanil relvastatud Vene sõdurid. 
Põgenikke saadavad nende teekonnal ÜRO kui ka Rahvusvahelise Punase Risti ametnikud. Esiplaanil relvastatud Vene sõdurid. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / Scanpix

Sarnaselt teiste evakueerimistega sõltub missiooni õnnestumine ka Mariupolis Venemaast ja selle väeüksustest, mis on moodustanud pika rea kontrollpunkte, enne kui abikonvoi jõuab Ukraina võimude kontrollitavale alale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles