Scholz kaitses oma Ukraina-otsuseid

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz.
Saksa kantsler Olaf Scholz. Foto: IMAGO/Piero Nigro / aal.photo / Scanpix

Saksa liidukantsler Olaf Scholz kaitses pühapäeval oma otsuseid seoses Ukrainaga, tõrjudes ühtviisi kriitikat, et ta on tegutsenud aeglaselt kui ka taunides üleskutseid peatada relvatarneid Kiievile.

«Ma teen oma otsuseid kiiresti ja kooskõlas meie liitlastega,» ütles ta pühapäeval ajalehele Bild. «Suhtun kahtlustusega kiirustatud tegutsemisse ja Saksamaa üksinda edasi liikumisse.»

Viimastel nädalatel on Scholz saanud terava kriitika osaliseks, et ta ei võta vastu kiireid otsuseid või ei tee piisavalt hädavajalike relvade tarnimiseks Ukrainasse, mis neid meeleheitlikult palub.

Saksa parlament võttis neljapäeval vastu eelnõu, mis kutsub valitsust kiirendama raskerelvade tarneid Kiievile.

Olukorras, kus ühelt poolt sundisid ühed kriitikud teda kiirendama relvatarneid, seisis Scholz teisest küljest silmitsi survega teistelt kriitikutelt, kes tahavad, et Saksamaa lõpetaks Ukraina sõjalise abistamise.

Reedel pöördus 28 mõjukat Saksa kirjanikku, filosoofi ja lauljat avalikus kirjas Scholzi poole, nõudes talt viivitamatult raskerelvade Ukrainale andmise lõpetamist.

Nende hoiatuse kohaselt suureneb seeläbi risk sattuda tuumasõtta ning see võib kaasa tuua veelgi suurema ohvrite arvu ukrainlaste seas.

Ent maipäeva kogunemisel pühapäeval taunis Scholz selgelt taolist üleskutset kui ühest teisest ajajärgust pärinevat.

«Ma austan igasugust patsifismi ja suhtumist,» ütles ta.« Ent see näib ilmselt küüniline Ukraina kodanikele, kui neile öeldakse, et kaitske end Putini agressiooni vastu ilma relvadeta. See on ajast ja arust.»

Venemaa alustas sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril ning on sestsaadik hävitustöö tulemusena tekitanud Ukrainas mõõtmatut kahju.

Riigis on miljonid inimesed sunnitud sisepagulusele, samuti on välismaale liikunud miljoneid sõjapõgenikke. Hukkunud tsiviilisikute arv ulatub kardetavasti kümnetesse tuhandetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles