Arvatust kiiremini kerkiv meretase ähvardab peagi uputada Uus-Meremaa kaks tähtsamat linna (1)

Copy
Wellingtoni lennujaamas maandunud lennuk. Meretaseme tõusu tõttu võib Uus-Meremaa pealinna tabada varsti n-ö sajandi üleujutus igal aastal.
Wellingtoni lennujaamas maandunud lennuk. Meretaseme tõusu tõttu võib Uus-Meremaa pealinna tabada varsti n-ö sajandi üleujutus igal aastal. Foto: Mark Tantrum / Xinhua / Imago Images / Scanpix

Merevee tase Uus-Meremaa teatud piirkondade ümber kerkib seni prognoositust kaks korda kiiremini ning üleujutuste ohus on seni oletatust mitukümmend aastat varem nii Auckland kui ka Wellington, näitab täna avaldatud uurimus.

Uus-Meremaa rannikult kogutud andmed näitavad, et mõni piirkond vajub juba praegu kolm-neli millimeetrit aastas, kiirendades tunduvalt kauakardetud ohu saabumist.

Pealinnas Wellingtonis asuva Victoria ülikooli professor ja NZ SeaRise uuringu kaasasutaja Tim Naish ütles, et kui maailmamere tase tõuseb eeldatavalt pool meetrit 2100. aastaks, siis mitme Uus-Meremaa piirkonna jaoks on tegemist meetrise muudatusega, kuna maapind samal ajal ka vajub.

Wellingtoni jaoks on tegemist karmi uudisega, sest juba aastaks 2040 võib merevee tase tõusta 30 sentimeetri võrra – tase, mida ei oldud eeldatud veel enne 2060. aastat.

Sellise veetõusu tempoga tuleb Wellingtoni elanikel arvestada n-ö sajandi üleujutuste kahjudega keskeltläbi korra aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles