Austraalial seisab kliimamuutuse tõttu ees kodukindlustuse kriis

Copy
Üleujutuse haardes Byron Bay linn Austraalia Uus-Lõuna-Walesi osariigis tänavu märtsis.
Üleujutuse haardes Byron Bay linn Austraalia Uus-Lõuna-Walesi osariigis tänavu märtsis. Foto: Australian Broadcasting Corporation/Handout via Reuters / Scanpix

Tõusva temperatuuri tõttu ägenevad üleujutused, tormid ja võsapõlengud tähendavad, et üle poole miljoni Austraalia kodu kindlustamine muutub 2030. aastaks liiga kalliks, selgub teisipäeval avaldatud raportist.

Ühenduse Climate Council raport järgneb Austraalia idarannikut tänavu räsinud tormidele ja üleujutustele ning 2019.–2020. aasta võsapõlengutele, milles hukkus 33 inimest ja kümneid miljoneid loomi.

«Kliimamuutus põhjustab Austraalias kindlustuskriisi tulenevalt äärmusliku ilma hullenemisest ning kindlustusmaksete hüppelisest kasvust,» seisis raportis.

Prognooside kohaselt kannatab 2030. aastaks 520 940 elamut ehk iga 25. elamu aastas kahju, mis on võrdne ühe protsendiga selle asendamise kogukulust ja teeks kindlustuspoliisi sisuliselt liiga kalliks, ütlesid raporti autorid.

Sarnaseid hoiatusi on avaldanud ka Austraalia kindlustustööstus, mis on nõudnud, et keskvalitsus ja osariigid investeeriksid kodude tugevdamisse ja kaitsesse äärmuslike ilmastikusündmuste eest senisest rohkem, pidades silmas näiteks kaitsetammide ehitamist.

Tänavuste idaranniku üleujutuste kindlustatud kahjuks hinnatakse 3,35 miljardit Austraalia dollarit (2,2 miljardit eurot), mis teeb neist riigi ajaloo kõige kulukamad tulvad, teatas teisipäeval Austraalia kindlustusfirmade liit.

Aastal 2015 avaldatud uuringu kohaselt on kaks protsenti Austraalia elamutest alalises üleujutuse ohus ning 15 protsenti hootise üleujutuse ohus, märkis liidu tegevjuht Andrew Hall.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles