Paavst: enne Kiievit tahaks Moskvas ära käia

Copy
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: REMO CASILLI / REUTERS / SCANPIX

Paavst Franciscus ütles, et enne Kiievisse minekut peab ta sõitma Moskvasse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga läbi rääkima.

«Hetkel ma Kiievisse ei valmistu (...), tunnen, et ma ei pea esmajoones sinna minema. Kõigepealt pean minema Moskvasse, ennekõike pean kohtuma Putiniga,» ütles paavst usutluses ajalehe Corriere della Sera.

Franciscus meenutas, et Venemaa Ukrainasse tungimise esimesel päeval võttis ta telefoni teel ühendust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Seejärel palus paavst 20 päeva hiljem kardinal Pietro Parolinil saata Venemaa juhile sõnum tema soovist Moskvasse tulla.

«Me pole veel vastust saanud ja me endiselt palume, kuid kardan, et Putin ei saa ega taha seda kohtumist praegu pidada,» ütles paavst.

«Kuid kuidas on võimalik sellist metsikust mitte peatada? Kakskümmend viis aastat tagasi elasime me läbi sama asja Rwandas,» lausus ta.

Rwandas tapeti 1994. aasta aprillis-juulis umbes 800 000 inimest, kui hutu rahvuslaste režiim püüdis hävitada tutsi vähemust.

Paavst on kutsunud üles rahule Ukrainas ning mõistnud «julma ja mõttetut sõja» hukka, kuid pole maininud Putinit ega Moskvat otsesõnu.

Franciscus ütles usutluses, et Vene õigeusu patriarh Kirill, kes on Putini lähedane liitlane, «ei tohi muutuda Putini altaripoisiks».

Dialoog õigeusu kirikuga, mis eraldus rooma-katoliku kirikust 1054. aastal, on Franciscuse jaoks üks prioriteete.

Alates Vene invasiooni algusest 24. veebruaril on paavsti üleskutse rahule olnud aga teravas kontrastis Kirilli sõnavõttudega, kus patriarh on õigustanud Putini võitlust Venemaa «sise- ja välisvaenlaste vastu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles