Marin: Soome tahab enne NATO-t võimalikult häid julgeolekutagatisi (6)

Copy
Soome peaminister Sanna Marin kohtumisel Rootsi ametikaaslase Magdalena Anderssoni ja Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholziga.
Soome peaminister Sanna Marin kohtumisel Rootsi ametikaaslase Magdalena Anderssoni ja Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholziga. Foto: Jürgen Heinrich/imago/SCANPIX

Soome tahaks saada võimaliku NATO liikmetaotluse esitamise ja liikmeks saamise vaheliseks «halliks ajaks» julgeolekutagatisi, mis oleksid võimalikult lähedal alliansi liikmeid puudutava artikkel viie julgeolekugarantiidele, ütles peaminister Sanna Marin teisipäeval Saksamaal.

Suurte riikidega peetakse selle üle aktiivselt läbirääkimisi, lisas ta.

Saksa kantsler Olaf Scholz lubas, et Soome ja Rootsi võivad arvestada Saksamaa toetusega taotluse esitamisest NATO liikmeks saamiseni kuluva aja jooksul.

«Suurte riikidega peetakse praegu neid kõnelusi ja ma usun küll, et me saame eri poolt tuge,» ütles Marin usutluses Soome meediale. Saksa valitsus mõistab Soome soove, kinnitas ta.

Marin lubas oma seisukoha NATO-ga ühinemise kohta teatavaks teha juba enne sotsiaaldemokraatide volikogu koosolekut 14. aprillil.

Soome peaminister Sanna Marin (vasakul), Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson (paremal) ühisel kohtumisel.
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul), Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson (paremal) ühisel kohtumisel. Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

Marini ja Rootsi peaminister Magdalena Andersson kohtusid Berliini lähedal Mesebergis Scholzi ja ülejäänud Saksa valitsusega ning arutasid julgeolekuolukorda. Marini sõnul on nii temalt kui Rootsi peaministrilt küsitud, kuidas nad valmistuvad Venemaa reaktsiooniks, kui nad NATO liikmesust taotlevad.

«Soome ja Rootsi nägemust hinnatakse ja meid kuulatakse juba meie ajaloo pärast,» ütles Marin pärast kohtumist.

Kantsler Scholz kinnitas, et Saksamaa toetab Soomet ja Rootsit nende julgeolekupoliitilistes otsustes. Riigid langetavad NATO-ga liitumise kohta otsuse ise, aga kui selle kasuks otsustatakse, võivad Soome ja Rootsi arvestada Saksamaa toetusega, ütles ta. «Eurooplastena tunneme, et oleme selleks kohustatud.»

Marini sõnul on julgeolekukeskkond põhjalikult muutunud ja endine enam tagasi ei tule. «Näeme nüüd selgemini, kuhu Venemaa tahab meid viia: see on huvisfääride maailm, kus kõige tugevamale jääb viimane sõna,» ütles Soome peaminister.

Tema sõnul andis Soome senine positsioon Euroopa Liidu liikmena, kuid väljaspool NATO-t Euroopale stabiilsust ja turvalisust, aga praeguses maailmas see enam ei kehti. «Me peame otsustama, kas taotleme NATO liikmesust või jätkame praegust joont.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles