Europarlament soovib ühtlustada valimiste korda kõigis liikmesriikides (1)

BNS
Copy
Pildil viimaste KOV-valimiste Juhkentali valimisjaoskond.
Pildil viimaste KOV-valimiste Juhkentali valimisjaoskond. Foto: Erik Prozes

Euroopa Parlament võttis teisipäeval vastu seadusandliku algatusraporti, mille eesmärk on reformida Euroopa Parlamendi valimiste korda ning ühtlustada valimiste reeglid kõigis liikmesriikides.

Ettepanek võeti vastu 323 häälega, teatas pressiesindaja. Vastu hääletas 262 ja erapooletuks jäi 48 parlamendiliiget.

Ettepaneku kohaselt oleks igal valijal edaspidi kaks häält: üks Euroopa Parlamendi liikmete valimiseks koduriigi valimisringkonnas ja teine üleeuroopalises valimisringkonnas, millest valitaks Euroopa Parlamenti lisaks 28 saadikut.

Selleks et tagada üleeuroopalise nimekirja geograafiline tasakaalustatus, jagataks liikmesriigid sõltuvalt rahvaarvust kolme rühma. Üleeuroopalise nimekirja kandidaate saaksid esitada näiteks liikmesriikide erakondade koalitsioonid, riiklikud valijate ühendused või Euroopa tasandi erakonnad.

Valimiste reformi eesmärk on ka soolise ebavõrdsuse vähendamine, sest hoolimata olukorra paranemisest viimastel valimistel, ei pääsenud mõnest liikmesriigist Euroopa Parlamenti ühtegi naist. Seetõttu teevad parlamendiliikmed ettepaneku kehtestada sookvoodid või sooliselt tasakaalustatud valimisnimekirjad, kus nais- ja meeskandidaadid oleks esitatud vaheldumisi.

Valimistavade ühtlustamiseks on lisaks kavas muuta 9. mai üleeuroopaliseks valimispäevaks; anda kandideerimisõigus kõigile vähemalt 18-aastastele eurooplastele; seada 3,5 protsendine valimiskünnis liikmesriikidele, kust valitakse Euroopa Parlamenti 60 või enam liiget; tagada kõigi kodanike, sealhulgas puuetega inimeste juurdepääs valimistele ja võimalus hääletada posti teel ning anda kodanikele võimalus rääkida kaasa Euroopa Komisjoni presidendi valimisel.

Uute reeglite jõustamiseks plaanitakse luua Euroopa Valimisamet.

Vastavalt Euroopa Liidu toimimise lepingu artiklile 223, peab nõukogu parlamendi seadusandliku algatuse omapoolsete muudatustega ühehäälselt heaks kiitma. Seejärel peab algatuse heaks kiitma Euroopa Parlamendi täiskogu, siis saadetakse ettepanek kõikidele liikmesriikidele, kes peavad selle heaks kiitma vastavalt oma põhiseaduses sätestatud korrale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles