Nobelist Dmitri Muratov: keegi ei saaks Putinit tuumarelva käikulaskmisel takistada (2)

Copy
Dmitri Muratov.
Dmitri Muratov. Foto: MIKHAIL METZEL/AP

Vene ajakirjanik ja Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov mõistis teisipäeval hukka Venemaa propaganda, mis toetab Ukraina konfliktis tuumarelva kasutamist, hoiatades, et see võib tähendada inimkonna lõppu.

«Ma ei välistaks võimalust, et tuumarelvi võidakse kasutada,» ütles Muratov Genfis tõlgi vahendusel ajakirjanikele.

Kreml teatas, et pärast Ukrainasse tungimist, et rakendas oma tuumaheidutusjõududes «valveteenistuse erikorda».

Lääne toetuse kasvades Ukrainale on Vene president Vladimir Putin teinud varjatud ähvardusi, vihjates valmisolekule võtta kasutusele taktikalised tuumarelvad, mida Vene sõjaline doktriin lubab kasutada vastase taanduma sundimiseks.

Muratov, kelle ajaleht Novaja Gazata on sunnitud Moskva sõjalise sekkumise tõttu avaldamise peatama, hoiatas üleilmsel pressivabaduse päeva tähistaval üritusel, et Kremli propagandasõdalased püüavad muuta tuumarelvade kasutamise Venemaa avalikkusele meelepärasemaks.

«Juba kaks nädalat oleme oma teleekraanidelt kuulnud, et tuumarakettide šahtid tuleks avada,» ütles ta. «Ja kuuleme ka, et neid kohutavaid relvi tuleks kasutada juhul, kui relvatarned Ukrainale jätkuvad,» ütles ta, viidates USA, Euroopa Liidu ja teiste survele sõjast räsitud riiki relvastada.

Vastupidiselt propagandanarratiivile ei tähendaks selliste relvade kasutuselevõtt sõja lõppu, hoiatas ta. «See tähendaks inimkonna lõppu.»

Tema sõnul on praegu Venemaal kõige hirmutavam see, et Putin on omandanud piiramatu absoluutse võimu. Kui ta otsustab, et tuumarelvi tuleks kasutada, ei saaks Muratovi sõnul «keegi selle otsuse vastuvõtmist takistada, ... ei parlament, kodanikuühiskond ega avalikkus».

Rääkides koos filipiinlasest ajakirjaniku Maria Ressaga, kes temaga 2021. aasta rahupreemiat jagas, vastas Muratov ka küsimusele 7. aprilli vahejuhtumi kohta, kui tema pihta visati rongis atsetooniga segatud õlipõhist värvi, mis põletas ta silmi. Muratovi sõnul ei ole juhtunuga seoses ainsatki juurdlust algatatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles