USA president nimetas uue NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (1)

BNS
Copy
Kindral Christopher G. Cavoli 2020. aastal Tallinnas.
Kindral Christopher G. Cavoli 2020. aastal Tallinnas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

USA president Joe Biden nimetas uueks NATO Euroopa liitlasvägede ülemaks (SACUER) kindral Christopher Cavoli, kes juhib praegu USA vägesid Euroopas ja Aafrikas, vahendas CNN teisipäeval kaitseminister Lloyd Austini sõnu.

Kui ta ametisse kinnitatakse, läheb Cavoli alluvusse 100 000 praegu Euroopas paiknevat Ühendriikide sõjaväelast ja seda ajal, mil jätkub Venemaa agressioonisõda Ukrainas.

Tema ülesandeks saab hinnata Moskva sõjalisi samme Euroopas ja jälgida USA ja liitlaste relvatarneid Ukrainasse. Euroopa väejuhatus on teinud ulatuslikke jõupingutusi, et koordineerida Ukraina relvataotlusi ja aidata selgust saada, mida on võimalik Kiievile pakkuda.

Relvasaadetised on pidevalt saabunud NATO idatiivale, kust ukrainlased need oma riiki toimetavad.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu kinnitas teisipäeval Twitteris, et Põhja-Atlandi Nõukogu kiitis heaks Cavoli nimetamise NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhatajaks. Praegu täidab seda rolli õhujõudude kindral Tod D. Wolters, kel on aeg erru minna.

Cavoli räägib vene keelt ning on juhatanud staabiülemate ühendkomitees Venemaa osakonda. Ta on teeninud Afganistanis ning omab laialdasi teadmisi maismaalahingute osas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles