ÜRO: näljahädaliste arv kasvas mullu 40 miljoni võrra

Copy
Toiduabipakid Jeemenis.
Toiduabipakid Jeemenis. Foto: YAHYA ARHAB / EPA / Scanpix

Eelmisel aastal tõusis näljaga silmitsi seisvate inimeste arv maailmas konfliktide, kliimamuutuse ja majanduskriiside tõttu 193 miljonini, ütles ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) kolmapäeval.

Eksperdid hoiatavad, et Venemaa sõda Ukrainas võib tuua kaasa näljahäda, kuid FAO aastaraporti põhjal kasvas «akuutse toidupuuduse» all kannatavate inimeste hulk juba 2021. aastal 40 miljoni võrrra.

Toiduga kindlustamatuse probleem on 53 riigil, kõige hullem on olukord Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Etioopias, Jeemenis ja Afganistanis, kus pärast Talibani võimuhaaramist 2021. aasta augustis ähvardab finantskriisi tõttu nälg miljoneid elanikke.

ÜRO defineerib «akuutset toiduga kindlustamatust» olukorrana, kus inimese suutmatus tarbida piisavalt toitu seab tema elu otsesesse ohtu.

«See on nälg, mis ähvardab muutuda näljahädaks ja põhjustada laialdaselt surma,» ütles FAO.

Toiduga kindlustamata inimeste arv on tõusnud pidevalt sestpeale, kui FAO, Maailma Toiduprogramm ja Euroopa Liit 2016. aastal esimese raporti avaldasid.

Näljahäda laienemist eelmisel aastal põhjustas kolme teguri – konfliktide, äärmuslike ilmaolude ja majandusvapustuste – kombinatsioon, mis andis end tunda 53 riigis, ütles FAO.

Raportis ei käsitleta veel Ukraina sõda, aga FAO sõnul tõotab see avaldada erakordselt laastavat mõju toidukriisis ja näljahäda veerel riikidele.

Venemaa ja Ukraina on suured tähtsamate põllumajandustoodete nagu nisujahu, päevalilleõli ja väetiste eksportijad. FAO on varem öelnud, et Ukraina sõda tõstis maailma toiduainete hinnad märtsis kõigi aegade kõrgeimale tasemele.

Agentuur tõstis esile tõsise toidukriisiga heitlevad riigid nagu Somaalia, Kongo DV ja Madagaskar, kes said eelmisel aastal peaaegu kogu nisu Venemaalt ja Ukrainast.

2021. aastal olid konfliktid ja ebaturvalisus 24 riigi 139 miljoni inimese puhul peamised nälja põhjustajad.

Majandusvapustused, mida võimendas koroonapandeemia, andsid hoobi 30,2 miljonile inimesele 21 riigis.

Äärmuslik ilm vähendas toiduga kindlustatust kaheksa Aafrika riigi 23,5 miljoni elaniku jaoks.

FAO teatel on organisatsioonil vaja kiiresti 1,5 miljardit dollarit, et stabiliseerida ja suurendada kohaliku toidu tootmist riskipiirkondades, kus algab külvihooaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles