Nobelist: sotsiaalmeedia ähvardab ajakirjandusvabadust

Copy
Nobeli rahupreemia laureaat, Filipiinide ajakirjanik Maria Ressa.
Nobeli rahupreemia laureaat, Filipiinide ajakirjanik Maria Ressa. Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA / Scanpix

Sotsiaalmeedia tõus on toonud kaasa ohtliku propaganda õilmitsemise ja seadnud professionaalsed ajakirjandused lakkamatusse rünnakuohtu, ütles Filipiinide ajakirjanik ja Nobeli rahupreemia laureaat Maria Ressa.

Meediatöötajate olukord on troostitu kogu maailmas, ütles Ressa usutluses AFP-le ja süüdistas selles informatsiooni jagamise viise.

Uudisteportaali Rappler 58-aastane kaasasutaja vestles AFPga teisipäeval Genfis ülemaailmse ajakirjandusvabaduse päeva puhul korraldatud üritusel.

Tema sõnul on sotsiaalmeedia lihtsustanud propaganda levitamist, faktide eiramist ja ajaloolise tegelikkuse moonutamist.

Ressa tõi näiteks Filipiinid, kus antakse järgmisel nädalal ilmselt presidendiamet üle Ferdinand Marcos nooremale, kelle diktaatorist isa ja nimekaimu valitsusajal rikuti riigis ulatuslikult inimõigusi.

«Paistab, et ta võidab, ja see on võimalik ainult seetõttu, et ajalugu on meie endi silme all moonutatud,» ütles Ressa.

Sidemed isaga on teinud Marcos nooremast ühe Filipiinide polariseerivama poliitiku. Tema edule on aga aidanud kaasa võltsuudiste ja eksitavate postituste tulv sotsiaalmeedias, mis on suunatud eeskätt noorematele valijatele, kes ei mäleta Marcos vanema 20 võimuaasta aegaset korruptsiooni, tapmisi ja teisi kuritegusid.

Ressa osutas, et Marcos noorem on keeldunud osalemast debattides ja vastamast traditsiooniliste ajakirjanike küsimustele, olles ilmselt võtnud eeskujuks Brasiilia populistist presidendi Jair Bolsonaro edule viinud käitumisjoonise.

«See on sotsiaalmeedia probleem: see laseb propagandal õilmitseda ja lubab avaliku elu tegelastel, nagu Bolsonaro, sõna otseses mõttes ignoreerida (meedia) kontrolli ja tasakaalu, ning luua omaenese tegelikkus,» ütles Ressa.

«See ei ole hea,» rõhutas ta ja lisas, et ajakirjanduse missioon selliste väljakutsete puhul on tähtsam kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles