ARHIIVIDOKUMENDID ⟩ Saksamaa püüdis 1991. aastal takistada Baltimaade ja Ukraina iseseisvumist ning NATO laienemist (2)

Postimees
Copy
Saksamaa kantsler Helmut Kohl (paremal) ja Venemaa president Boriss Jeltsin 1991. aasta novembris Bonnis.
Saksamaa kantsler Helmut Kohl (paremal) ja Venemaa president Boriss Jeltsin 1991. aasta novembris Bonnis. Foto: Imago Stock & People / Imago / Scanpix

Saksamaa kantsler Helmut Kohl tahtis 1991. aastal takistada Nõukogude Liidu lagunemist ning tema välisminister Hans-Dietrich Genscher muretses NATO idasuunalise laienemise pärast, selgub avalikustatud arhiivimaterjalidest.

Hiljuti Leibnizi nüüdisaja ajaloo instituudi avalikustatud Saksamaa välisministeeriumi dokumentide järjekordne köide paljastab Kristlik-Demokraatlikku Liitu (CDU) kuulunud Kohli ja Vaba Demokraatlikku Parteid (FDP) esindanud Genscheri mõttekäigu ajal, mil Nõukogude Liit polnud veel lagunenud, kuid riigi lõhenemine oli juba alanud.

Nii avalikustavad dokumendid Der Spiegeli kohaselt Kohli toonase nägemuse, et Nõukogude Liidu lagumine oleks katastroof. Kantsler olla nimetanud kõiki selle poole püüdlejaid «tagumikuks». Samuti olla Kohl korduvalt püüdnud läänt ärgitada seisma vastu Balti riikide ja Ukraina iseseisvusele.

Genscher aga teatas, et Ida- ja Kesk-Euroopa riikide NATO liikmesust «pole meie huvides». Saksamaa välisminister olla märkinud, et neil maadel on kindlasti õigus lääne alliansiga liituda, kuid keskenduda tuleks sellele, et «nad ei kasutaks seda õigust».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles