Soomes sünnitanud rumeenlanna hülgas beebi ja kadus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi jalad
Beebi jalad Foto: SCANPIX

Helsingi vastuvõtukeskusesse viidi beebi, keda linna sotsiaaltöötajate kahtluste järgi üritati maha müüa või toimetada mujale, tõenäoliselt Eestisse.

Noor rumeenlanna sünnitas lapse sügisel Helsingis ja teatas tookord, et elab sõprade juures. Ema ja laps elasid tõepoolest siis Kesk-Uusimaal, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Jaanuaris said sotsiaaltöötajad teada, et beebi on emale peavarju pakkunud perega viidud Eestisse. Ema ise on aga silmapiirilt kadunud.

Politseinikud ja sotsiaaltöötajad usuvad, et naine naasis Rumeeniasse.

Helsingi sotsiaal- ja kriisiabikeskuse juht Olli Salin rääkis ajalehele, et beebi toodi turvapaika politseinike abiga.

Linnaametnikel on ema lähikondsetelt saadud andmed, et pärast lapse üleandmist vahetas tõenäoliselt omanikku ka teatav rahasumma.

Salini sõnul on püütud võltsida lapse sünniga seotud asjaolusid, ka pole leidnud kinnitust sõprussuhted ema ja lapse enda hoole alla võtnud pere vahel.

«Väikseid lapsi saadeti varem tänavatele kerjama, kuid niisugust asja pole enam näha olnud,» rääkis Salin.

Politseil pole raha maksmise kohta mingeid tõendeid. Laps võidi anda tuttavale perekonnale, kelle kõik liikmed on Soome kodanikud, ka vabatahtlikult.

Politseinike andmetel käis perekond koos võõra beebiga Eestis.

Vaatamata linnaametnike avaldusele pole juhtumit kui kuritegu uurima hakatud. Asjaolusid uurinud politseinikud pole leidnud sellele lihtsalt sobivat nimetust.

Ametnike kahtluste järgi oli tegemist inimkaubandusega, kuid seaduse järgi väikelapse andmine teistele seda siiski pole.

Seaduse keerdkäik paneb imestama ka politseinikke. «Kui annad oma lapse kellelegi ja saad vastu raha, siis kas pole tegemist mitte inimkaubandusega sõna otseses tähenduses? Seadus seda praegu aga inimkaubanduseks ei pea,» rääkis komissar Marjut Kronlund, kes töötab Helsingi politsei vägivallakuritegude osakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles