ÜLEVAADE ⟩ Abordiõiguse kaotamine võib viia USAs tohutu kataklüsmini

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Abordiõiguse kaitseks korraldatud meeleavaldus Wisconsini osariigi pealinnas Madisonis. 
Abordiõiguse kaitseks korraldatud meeleavaldus Wisconsini osariigi pealinnas Madisonis. Foto: Amber Arnold/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ülemkohtu lekitatud dokumendist selgub, et kohus on valmis kummutama abordiõiguse aluseks oleva Roe versus Wade kaasuse, mis tähendaks, et kümned osariigid võivad abordi osaliselt või täielikult keelustada.

Teisipäeval kogunes üle Ameerika tänavatele meeleavaldajate mass, kui Politico oli avaldanud ülemkohtu dokumendi, mis ütleb selgelt, et Ühendriikide kõrgeim kohus plaanib ümber lükata ajaloolise kaasuse, millel põhineb sisuliselt kogu abordiõigust puudutav seaduslik raamistik.

«Me oleme arvamusel, et Roe ja Casey tuleb tühistada,» kirjutas kohtunik Samuel Alito ülemkohtus levinud dokumendis. «Roe oli algusest peale kohutavalt vale,» lisas kohtunik, viidates esmalt 1973. aasta kohtuotsusele, mis tagas föderaalse abordiõiguse ning seejärel 1992. aasta otsusele Planned Parenthood versus Casey, mis pretsedenti tugevdas.

USA kõrgeim kohus otsustas Roe versus Wade kohtumenetluse tulemusena, et võimalus aborti teha on põhiseaduslik õigus. Sellele järgnenud 1992. aasta otsuses andis kohus naistele õiguse teha aborti kuni 22.–24. rasedusnädalani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles