Colombia andis USAle välja kurikuulsa uimastiparuni hüüdnimega Otoniel

Copy
Colombia presidendi kantselei pressiteenistuse fotol eskordivad politseinikud maailma üheks ohtlikumaks narkoparuniks peetavat Dario Antonio Úsugat hüüdnimega "Otoniel" sõjaväelennuväljale, kus andsid ta üle Ühendriikide uimastivastase võitluse ameti (DEA) ametnikele.
Colombia presidendi kantselei pressiteenistuse fotol eskordivad politseinikud maailma üheks ohtlikumaks narkoparuniks peetavat Dario Antonio Úsugat hüüdnimega "Otoniel" sõjaväelennuväljale, kus andsid ta üle Ühendriikide uimastivastase võitluse ameti (DEA) ametnikele. Foto: AP / Scanpix

Colombia võimud andsid kolmapäeval Ühendriikidele välja oma kurikuulsaima uimastiparuni, keda ootab ees uimastite smugeldamise kohtuasi, ütles president Iván Duque.

«Tahan avalikustada, et oleme välja andnud Dario Antonio Úsuga hüüdnimega Otoniel, maailma kõige ohtlikuma uimastikaubitseja,» ütles Duque Twitteris.

Praeguseks 50-aastane Úsuga oli Colombias enim tagaotsitud kurjategija kuni mullu oktoorbini, mil võimud ta ulatusliku sõjaväelise operatsiooni järel riigi loodeosast tabasid.

Duque kirjeldas Úsugat kui «ühiskondlike liidrite ja politsei mõrtsukat, poiste, tüdrukute ja teismeliste väärkohtlejat».

«Täna triumfeerisid seaduslikkus, õigusriik, julgeolekujõud ja kohtusüsteem,» sõnas ta.

Pärastlõunal sõitis viiest kuulikindlast politseisõidukist koosnenud konvoi Úsugaga pealinnas Bogotás asuvast vanglast sõjaväelennuväljale, kus ta anti üle USA uimastivastase võitluse ameti (DEA) ametnikele.

Kohalikus meedias jagatud fotodelt võis näha käeraudades Úsugat lennukis istumas koos Colombia politseiniku ja Interpoli ametnikuga.

«See kurjategija anti välja, et kanda karistust uimastikaubitsemises süüdi mõistmiste eest Ühendriikides. Ent ma tahan väljendada end selgelt, et kui need on kantud, siis naaseb ta Colombiasse, et maksta meie riigi vastu korda saadetud kuritegude eest,» sõnas Duque.

Úsuga oli Colombia suurima uimastivõrgustiku nimega Lahe Klann (ingl. k. Gulf Clan, hisp. k. - El Clan Del Golfo, endise nimega Los Urabeños) liider. Lahe Klann oli hästi relvastatud ja äärmiselt vägivaldne Colombia kartell, mis koosnes endistest terrorirühmituste liikmetest, kes ei demobiliseerunud pärast Colombia valitsuse õigluse ja rahu protsessi.

Narkoparun tabati piirialal Panamaga, kus aset leidnud sõjaväelise operatsiooni käigus, millest võttis osa 500 sõdurit ja 22 helikopterit, hukkus ka üks politseinik.

Tegemist oli ühe suurima hoobiga Colombia uimastikaubandusele pärast kurikuulsa kartellijuhi Pablo Escobari atentaati 1993. aastal.

Úsugale esitati süüdistused juba 2009. aastal USA-s, mille võimud olid mehe tabamiseni viiva info eest valmis maksma viis miljonit dollarit.

Ühendriigid süüdistavad Úsugat ja tema Lahe Klanni vähemalt 73 tonni kokaiini riiki smugeldamises vahemikus 2003. kuni 2012. aastani.

Pärast Úsuga vahistamist ja lisaks veel 90 arvatava jõuguliikme kinni võtmist, kuulutas Duque Lahe Klanni tegevuse lõpetatuks.

Sellele vaatamata tapeti vaid mõni päev pärast Úsuga vahistamist erinevates rünnakutes neli Colombia sõdurit, kelle surmas kahtlustatakse jõugu kätt.

Lahe Klanni peetakse vastutavaks 30 protsendi kokaiini väljaveo eest Colombiast, mis on selle uimasti maailma suurim tootja ja varustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles