Johnson ja Kishida on üksmeelel uue kaitseleppe ja Vene energia teemal

Copy
Euroopa riike külastav Jaapani peaminister Fumio Kishida oli kolmapäeval Roomas, kus andis uhkes Chigi palees ühispressikonverentsi oma Itaalia ametivenna Mario Draghiga.
Euroopa riike külastav Jaapani peaminister Fumio Kishida oli kolmapäeval Roomas, kus andis uhkes Chigi palees ühispressikonverentsi oma Itaalia ametivenna Mario Draghiga. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

Suurbritannia ja Jaapani liidrid Boris Johnson ja Fumio Kishida kohtuvad neljapäeval Londonis, kus nad peaksid kavakohaselt väljendama üksmeelt uue kaitseleppe põhimõtete ja Venemaa energiakandjate sõltuvuse vähendamise meetmete suhtes.

Mõlemad liidrid peaksid ootuste kohaselt olema sama meelt vajaduse üle süvendada sõjalisi suhteid India ookeani ja Vaikse ookeani lääneosa regioonis. Samuti on Londonil kavas avaldada uue Tokyosse saadetava kaubandusatašee nimi, selgub Downing Streeti eelinfost.

Kishida auks lendavad tema esimese riigivisiidi tähistamiseks Suurbritanniasse üle kuninglike õhujõudude lennukid ning sõjaväelased on auvalves.

«Kaks suurt saareriigi demokraatiat, maailmas suuruselt kolmas ja viies majandus, Suurbritannia ja Jaapan on keskendunud kasvule, kõrgoskustega töökohtade loomisele ja selle tagamisele, et me jääksime tehnoloogilisteks suurvõimudeks,» ütles Johnson enne visiiti tehtud avalduses.

«Peaminister Kishida visiit kiirendab meie lähedasi kaitsealaseid suhteid ning jätkab ehitamist meie kaubanduspartnerluse alustaladele, et anda hoogu suurtele taristuprojektidele kõikjal riigis.»

Vastastikuse ligipääsu lepe lubab Jaapani ja Briti vägedel pidada ühiseid õppusi India ookeani ja Vaikse ookeani lääneosa piirkonnas, mida Ühendkuningriigi valitsus nimetab esimeseks vastavaks leppeks mõne Euroopa riigiga.

Suurbritannia ja Jaapani vahel on juba pikka aega olnud tihedad julgeolekualased suhted. Tokyo suursaadik Austraalias Yamagami Shingo ütles usutluses ajalehele Sydney Morning Herald, et ta loodab «näha lähiajal tegelikkuseks saamas» plaane Jaapani liitumisest niinimetatud Viie Silmapaari luurevõrgustikuga, kuhu praegu kuuluvad Austraalia, Kanada, Uus-Meremaa, Suurbritannia ja USA.

Suurbritannia, Austraalia ja USA teatasid mullu septembris uuest sõjalisest omavahel sõlmitud alliansist AUKUS, mis astub vastu Hiina võimu suurenemisele India ookeani ja Vaikse ookeani lääneosa piirkonnas.

Brexiti järel oma Euroopa Liiduga seotud kohustustest priiks saanud London otsib üha enam just sealsest piirkonnast uusi kaubandusvõimalusi.

Mullu veebruaris esitas London avalduse liituda 11 riigist koosneva Aasia ja Vaikse ookeani vabakaubandusühendusega ning 2020. aasta oktoobris allkirjastas vabakaubandusleppe Jaapaniga.

Eelseisvatelt kõnelustelt Johnsoni ja Kishida vahel oodatakse mõistagi ka Ukraina sõja teemade lahkamist ning seda, mil viisil saaksid rahvusvahelised alliansid jätkata maksimaalse surve avaldamist Vene presidendi Vladimir Putini režiimile, märkis Downing Street.

Venemaa kehtestas kolmapäeval mitmekümnele Jaapani ametnikule, seal hulgas Kishidale, riiki sissesõidu keelu seoses saareriigi otsusega liituda lääneriikide Kremli-vastaste sanktsioonidega.

Kaks endist välisministrit Johnson ja Kishida kavatsevad arutada ka Aasia üleminekukava roheenergiale, mille laiem eesmärk on haakida regioon lahti Vene nafta ja gaasi sõltuvusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles