POSTIMEES UKRAINAS Lahingutehnika käib sõjakoldes käest kätte

Margus  Martin
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Krementšuki autotehases toodetud nelikveoline sõjaväe eriüksuse soomusmasin paistab putitamise järel välja nagu uus.
Krementšuki autotehases toodetud nelikveoline sõjaväe eriüksuse soomusmasin paistab putitamise järel välja nagu uus. Foto: Margus Martin

Postimees oli Kiievi oblastis asuvat autoremonditöökoda külastades tunnistajaks, et ukrainlaste pealehakkamisel ja leidlikkusel pole piire – ka esmapilgul üsna lootusetu väljanägemisega sõjamasinale annab elu uuesti sisse puhuda ning lahinguväljale tagasi saata.

Võõra silma eest hästi varjatud töökojas, mille täpset asukohta ohutuse tagamiseks mainida ei saa, putitatakse iga päev üles kümneid okupantidelt kätte saadud militaarveokeid.

Remonti vajavad neist suuremal või vähemal määral kõik. Millest üldse asja ei saa, see läheb varuosadeks. Masinapargis on valdavalt soomusautod, aga samuti jalaväe transpordimasinad ning kütuseveokid.

Õues ootas üleandmist 232-hobujõuline ja ligi seitse tonni kaaluv diiselmootoriga KrAZ-Cougar – soomusauto, millesse mahub koos meeskonnaga kaheksa sõdurit. Masina eelmise omaniku hooletult visandatud V-tähed külgedel olid rohelise värviga üle võõbatud, aga muidu paistis see nagu uus.

Ühe remondimehe sõnul on too masin paari viimase kuu jooksul juba mitu korda omanikku vahetanud ning liikunud nii-öelda käest kätte. Sellest hoolimata püsib soomusauto hea tervise juures.

Et süütelukus oli võti ees ja tehnik tabas uudishimuliku pilgu, küsis ta: «See läheb hoobilt käima. Tahad proovida?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles