Brasiilia ekspresident Lula: Zelenskõi on sõjas Putiniga võrdselt süüdi (4)

Copy
Brasiilia presidendivalimiste soosik Luiz Inácio Lula da Silva (vasakul) valimiskampaania üritusel.
Brasiilia presidendivalimiste soosik Luiz Inácio Lula da Silva (vasakul) valimiskampaania üritusel. Foto: Vanessa Carvalho/Zuma Press/Scanpix

Brasiilia presidendivalimiste soosiku Luiz Inácio Lula da Silva sõnul on Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Vene riigipea Vladimir Putin Venemaa kallaletungis Ukrainale võrdselt süüdi.

«Ma näen Ukraina presidenti televisioonis rääkimas, pälvimas aplausi, pälvimas tormilist aplausi kõigilt (Euroopa) parlamendi liikmetelt,» rääkis Lula kolmapäeval avaldatud usutluses ajakirjale Time.

«See mees (Zelenskõi) on sõjas sama palju süüdi kui Putin,» lisas ta.

Lula oli aastatel 2003–2010 Brasiilia president ning on teatanud kavatsusest uuesti kandideerida, et kukutada ametisolev parempopulist Jair Bolsonaro.

Sõnavõtt tekitab USAs ja Euroopas tõenäoliselt kimbatust, kuivõrd lääneriigid on asunud Ukraina relvajõude toetama ja kehtestanud Venemaale invasiooni eest rängad sanktsioonid, pidades kallaletungi provotseerimata agressiooniks.

Lula sõnul pidanuks Zelenskõi andma järele Venemaa nõudmisele, et Ukraina ei püriks NATOga liitumise poole, ja pidama konflikti vältimiseks Putiniga läbirääkimisi.

Samuti võttis 76-aastane ekspresident kommenteerida Zelenskõi tausta näitleja ja koomikuna. «Meil on vaja tõsiseid arutelusid. Olgu peale, sa oled tore koomik. Aga ärgem sõdigem lihtsalt selleks, et telekasse pääseda.»

Lisaks kritiseeris ta USA presidenti Joe Bidenit.

«Biden võinuks lennukiga Moskvasse Putiniga rääkima sõita. Seda laadi käitumist võiks juhilt oodata,» leidis ta.

Lula, kes on oktoobrikuiste valimiste eel Bolsonarot arvamusküsitlustes edestanud, oli oma ametiajal rahvusvahelisel areenil oluline tegelane ning aitas tõsta Brasiilia diplomaatilist mõjuvõimu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles