Colombia narkoparun Úsuga end USA kohtus süüdi ei tunnistanud

BNS
Copy
Dairo Antonio Usuga
Dairo Antonio Usuga Foto: Kena Betancur/AFP/Scanpix

Colombia üks kurikuulsamaid narkoparuneid ei tunnistanud end neljapäeval New Yorgi kohtus süüdi pärast Ühendriikidele väljaandmist inimkaubandussüüdistustega seoses, teatasid meediakanalid.

Dairo Antonio «Otoniel» Úsuga ei taotlenud kohtuprotsessi ajal kautsjoni.

Kohtunik Vera Scanlon määras Usuga järgmise kohtuistungi tähtsajaks 2. juuni.

Colombia võimud andsid kolmapäeval Ühendriikidele välja oma kurikuulsaima uimastiparuni, teatas president Iván Duque.

«Tahan avalikustada, et oleme välja andnud Dario Antonio Úsuga hüüdnimega Otoniel, maailma kõige ohtlikuma uimastikaubitseja,» ütles Duque Twitteris.

Praeguseks 50-aastane Úsuga oli Colombias enim tagaotsitud kurjategija kuni mullu oktoorbini, mil võimud ta ulatusliku sõjaväelise operatsiooni järel riigi loodeosast tabasid.

Duque kirjeldas Úsugat kui «ühiskondlike liidrite ja politsei mõrtsukat, poiste, tüdrukute ja teismeliste väärkohtlejat».

«Täna triumfeerisid seaduslikkus, õigusriik, julgeolekujõud ja kohtusüsteem,» ütles president.

Viiest kuulikindlast politseisõidukist koosnenud konvoi Úsugaga sõitis pealinnas Bogotás asuvast vanglast sõjaväelennuväljale, kus ta anti üle USA uimastivastase võitluse ameti (DEA) ametnikele.

Kohalikus meedias jagatud fotodelt võis näha käeraudades Úsugat lennukis istumas koos Colombia politseiniku ja Interpoli ametnikuga.

«See kurjategija anti välja, et kanda karistust uimastikaubitsemise eest Ühendriikides. Ent ma tahan väljendada end selgelt, et kui need on kantud, siis naaseb ta Colombiasse, et maksta meie riigi vastu korda saadetud kuritegude eest,» ütles Duque.

Úsuga oli Colombia suurima uimastivõrgustiku nimega Laheklann liider. Tegemist oli hästi relvastatud ja äärmiselt vägivaldse Colombia kartelliga, mis koosnes endistest terrorirühmituste liikmetest, kes ei demobiliseerunud pärast Colombia valitsuse õigluse ja rahu protsessi.

Tegemist oli ühe suurima hoobiga Colombia uimastikaubandusele pärast kurikuulsa kartellijuhi Pablo Escobari atentaati 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles