Filipiinide valimiskampaania päädib vastastikuste süüdistustega

Copy
Filipiinide asepresidendi ja presidendikandidaadi Leni Robredo toetaja pealinna Manila eeslinnas Quezonis kannab rõõmsavärvilist kleiti, millega tähistab Mai Lillede usulist festivali, jagades ühtlasi kampaania raames valimisreklaami.
Filipiinide asepresidendi ja presidendikandidaadi Leni Robredo toetaja pealinna Manila eeslinnas Quezonis kannab rõõmsavärvilist kleiti, millega tähistab Mai Lillede usulist festivali, jagades ühtlasi kampaania raames valimisreklaami. Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / Scanpix

Filipiinide valimisvastased süüdistasid reedel teineteist räpastes trikkides ja häälte võltsimises. Lõpule on jõudmas kampaania, mis eeldatavasti toob võimule endise diktaatori Ferdinand Marcose poja.

Kogu kampaaniat on iseloomustanud raugemate valeinfovool ja riigi vägivaldse ajaloo ilustamine sotsiaalmeedias. Vastased Ferdinand Marcos noorem ja Leni Robredo süüdistavad teineteist alatutes võtetes.

Prognooside põhjal võidab endise diktaatori ja kleptokraadist esimese leedi Imelda Marcose poeg Marcos noorem esmaspäeval peetavad valimised ülekaalukalt.

Marcose kampaaniameeskond kannustas reedel valijaid kaitsma oma hääli võltsimiste eest, kuid ei täpsustanud, milles need võiksid seisneda.

«Me oleme juba võitnud,» kuulutas Marcos. «Olge lihtsalt esmaspäeval oma häälte eest valvel, ärge magage, me teame, et kui me magame, juhtub palju soovimatuid asju.»

Kampaaniameeskonna sõnul on Robredo «toksiline, lõhestav ja kibestunud» ning on sidunud end kahtlaste poliitiliste grupeeringutega.

Robredo kampaania põhisõnum on lubadus teha lõpp Filipiinide krooniliselt korrumpeerunud poliitikale.

Praegust asepresidenti, 57-aastast advokaati Robredot toetavad noored ja edumeelsed filipiinlased. Ja ehkki ta jääb arvamusküsitlustes Marcosele alla, ei ole teda veel maha kantud. Levivad kuuldused, et küsitlused, mis annavad Robredole 23 ja Marcosele 56 protsenti, on kallutatud.

Reedel vaidlustas Robredo kohtus valimistulemusele kahju tõotavad kuuldused, et ta on mestis Kommunistliku Parteiga.

Sel nädalal ilmusid Marcosega seotud meedias tõestamata süüdistused, et Hollandis eksiilis elav Kommunistliku Partei asutaja Jose Maria Sison nõustab Robredo kampaaniat.

Robredo pressiesindaja sõnul on süüdistused fabritseeritud ja välja mõeldud.

Kommunistlikud mässulised on võidelnud aatsakümneid Filipiinide võimu vastu. Klaperjaht neile hoogustus president Rodrigo Duterte võimu ajal ning on viinud mitme aktivisti, ajakirjaniku ja advokaadi surmani.

Robredole esitatud süüdistused meenutavad Ferdinand Marcos vanema vaenlaste diskrediteerimise taktikat ja diktatuuri õigustamist.

Marcos noorema asepresidendikandidaat on ametist lahkuva presidendi tütar Sarah Duterte.

Dutertel on riigis tugev toetus tänu ilustamata poliitilisele stiilile ja verisele narkosõjale, milles on inimõigusorganisatsioonide hinnangul hukatud kohtuväliselt kümneid tuhandeid inimesi.

Marcose-Duerte duo lubas reedel koroonapandeemia tõttu suletud majanduse taas avada, investeerida infrastruktuuri ja jätkata Rodrigo Duterte võitlust illegaalsete uimastite ja kuritegevusega.

Laupäeval on kavas mõlema poole suured kihutuskoosolekud Manilas, kuhu oodatakse sadu tuhandeid inimesi.

Tagasi üles