Sinn Féinile terendab Põhja-Iirimaal valimisvõit

Copy
Iiri vabariikliku erakonna Sinn Féin valimisplakat Belfastis.
Iiri vabariikliku erakonna Sinn Féin valimisplakat Belfastis. Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix

Iiri vabariiklaste erakonnale Sinn Féin terendab esmakordne võit Põhja-Iiri assamblee valimistel, näitavad laupäevaks loetud hääled.

Neljapäeval peetud Briti kohalike ja piirkondlike valimiste seni loetud hääled annavad Iiri Vabariikliku Armee (IRA) endisele poliitilisele tiivale Sinn Féinile 90-kohalises parlamendis 18 kohta, mis näitab võidukurssi.

Valimised toimusid ka Inglismaal, Walesis ja Šotimaal ning karistasid peaminister Boris Johnsoni skandaalidesse sattunud Konservatiivset Parteid, kuid ei toonud kaasa opositsioonilise Tööpartei ülekaalukat võitu.

Johnson esitab eeldatavasti teisipäeval kuninganna kõnes parlamendile tegevuskava valimisjärgseks perioodiks ning peab selles arvesse võtma Põhja-Iiri valitsuse moodustamise probleemi.

Sinn Féin, mis soovib rahvahääletust Iirimaa taasühendamiseks, loodab saada assamblees 28 kohta, mis võimaldaks taotleda tema liidrile Michelle O'Neillile esimese ministri ametikohta.

Endale parlamendikoha juba kindlustanud O'Neill nimetas reedel valimisi ainulaadseteks ja ütles, et on tulnud aeg tegelikeks muutusteks.

Sinn Féin ei hellita lootust viia otsekohe läbi referendum, mis teeks lõpu Ühendkuningriigi võimule Põhja-Iirimaa üle, vaid tõdeb, et ehk saab see teoks järgmise viie aasta jooksul.

Põhja-Iiri võimujagamisvalitsuse esimese ministri koht oli Briti-meelse Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) käes, kuni ta protestiks Brexiti-järgsele kaubanduskorrale valitsusest lahkus ja see kokku kukkus.

DUP liider Jeffrey Donaldson ütles BBCle, et Londoni valitsus peaks nn Põhja-Iiri protokolli puruks rebima, sest see seab ohtu nende koha Ühendkuningriigis.

«Valitsus peab protokolli asjus aktiivselt tegutsema ja kuni nad seda ei ole teinud, ei nimeta ma ministreid valitsusse,» ütles ta reede õhtul, kui oli selgunud, et erakonna kohtade arv jääb senisest väiksemaks.

Ilma DUP toetuseta ei hakka Põhja-Iiri uus valitsus tööle. Parteidel on lahkhelide lahendamiseks aega 24 nädalat, kui kokkuleppele ei jõuta, tulevad uued valimised.

Valimistel oli edukas ka kogukondadeülene Liidupartei, mille kolmas koht näitab, et Põhja-Iirimaa peab vana vaenu maha matma ja edasi liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles