Suri rootsi filminäitleja Erland Josephson

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erland Josephson (ratastoolis) aastal 2007 tehtud fotol.
Erland Josephson (ratastoolis) aastal 2007 tehtud fotol. Foto: SCANPIX

Ööl vastu tänast suri Rootsi näitleja, lavastaja ja kirjanik Erland Josephson, kes saavutas maailmakuulsuse osatäitmistega Ingmar Bergmani filmides, teatas Rootsi riigiraadio viitega näitleja perekonnale.

88-aastane Josephson põdes viimastel aastatel Parkinsoni tõbe.

Josephson mängis koos Liv Ullmanniga peaosa Bergmani «Stseenides ühest abielust», millest valmis 1972. aastal telesari ja 1973. aastal film.

Tema koostöö Bergmaniga algas 1930. aastatel teatris, eluaegseteks sõpradeks jäädi kuni Bergmani surmani 2007. aastal. Lisaks «Stseenidele ühest abielust» tegid Bergman ja Josephson koostööd ka filmides «Puudutus» (1971), «Sosinad ja karjed» (1972), «Näost näkku» (1976), «Sügissonaat» (1978) ja «Fanny ja Alexander».

Josephson mängis kandvaid rolle ka Andrei Tarkovski linateostes «Nostalgia» (1983) ja «Ohverdus» (1986) ning 1988. aastal Milan Kundera romaani «Olemise talumatu kergus» põhjal valminud samanimelises filmis.

1966. aastal sai Josephson Bergmani järel Stockholmi Kuningliku Draamateatri pealavastajaks. Ta on juhtinud ka Helsinborgi ja Göteborgi linnateatrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles