Afganistani vastupanuvõitlejad asusid rünnakule Talibani vastu

Copy
Afganistani vastupanuvõitlejad Panjshiri provintsis 1. septembril 2021. Foto on illustratiivne.
Afganistani vastupanuvõitlejad Panjshiri provintsis 1. septembril 2021. Foto on illustratiivne. Foto: Ahmad Sahel Arman/AFP/Scanpix

Afganistani mässulised, keda juhib kunagise kuulsa Talibani-vastase komandöri Ahmad Shah Massoudi poeg, teatasid laupäeval, et on vallutanud islamistidelt kolm riigi põhjapiirkonda.

Rahvusliku Vastupanurinde (NRF) juht Ahmad Massoud ütles, et Panjshiri orus toime pandud relvastatud rünnak oli esimene, mille nad on pärast Talibani võimule naasmist korraldanud.

NRF oli viimane rühmitus, mis eelmise aasta augustis Afganistanis võimu haaranud Talibanile vastupanu osutas. Taliban saavutas Panjshiri oru üle kontrolli septembris.

«Alates eile õhtust, mil Ahmad Massoud... andis oma vägedele korralduse alustada pealetungi, vabastati Panjshiris kolm suuremat piirkonda,» rääkis NRFi välissuhete juht Ali Nazary AFPle.

Ta ütles, et NRF võttis neis piirkondades kontrolli alla peamise tee, eelpostid ja külad ning piiras seejärel Talibani nende piirkondlikes kontorites sisse.

«Paljud Talibani võitlejad on palunud alistumiseks aega. Vaenlane on kandnud suuri kaotusi,» ütles ta.

Nazary kinnitas, et NRFi rünnakud jätkuvad 12-s provintsis, peamiselt riigi põhjaosas, kus nende jõud peamiselt paiknevad.

Taliban seevastu tõrjus NRFi väiteid, öeldes, et Panjshiris ja muudes riigi osades on olnud sõjalisi intsidente. «Mõnede mässuliste meedias esitatud väited ei vasta tõele,» väitis Talibani kõneisik Zabihullah Mujahid Twitteris.

Panjshiri elanikud kinnitasid AFPle, et öösel toimusid rasked lahingud ja inimesed on asunud seetõttu piirkonnast lahkuma.

Võitlust NRFga kinnitas ka kohalik Talibani komandör, kes aga väitis, et nad ei ole ümber piiratud ega alistatud.

Panjshiri org sai kuulsaks vastupanuga Nõukogude vägedele 1980. aastail ning Talibanile 1990. aastail.

Kuulsaim sealne väepealik oli Panjshiri Lõvina tuntud Ahmad Shah Massoud, kelle mõrvas Al-Qaeda 2001. aastal. Tema mantlipärijaks on nüüd saanud poeg, kes ajakirjanduse väitel korraldab vastupanu koos teiste Afganistani pagulasjuhtidega.

NRF ei pea Talibani võimu Afganistanis legitiimseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles