Sinn Féini juht lubas Põhja-Iirimaale uut ajastut

BNS
Copy
Michelle O'Ńeill
Michelle O'Ńeill Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Iiri vabariiklaste erakonna Sinn Féin juht Michelle O'Neill ütles laupäeval ajaloolise valimisvõidu järel, et Põhja-Iirimaa jõuab uude ajastusse ja ees seisab tervendav debatt Ühendkuningriigi võimu lõpetamise üle.

Sinn Féini juht lubas Põhja-Iirimaale uut ajastut

«Tänane päev juhatab sisse uue ajastu. See on meie poliitika ja inimeste jaoks määrav hetk,» rääkis ta oma toetajatele, kui Ulsteri kesklinna valimisringkonna tulemused teatavaks tehti.

«Ma pakun juhtimist, mis on kaasav, võtab arvesse mitmekesisust, mis tagab õigused ja võrdsuse neile, keda on minevikus tõrjutud, diskrimineeritud või eiratud,» lisas ta.

O'Neillist võib saada Põhja-Iirimaa esimene rahvuslasest juht.

Briti-meelne Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) keeldub valitsusse minemast, välja arvatud juhul, kui Londoni valitsus nn Põhja-Iiri protokolli puruks rebib.

DUP-i juht Jeffrey Donaldson möönis laupäeval, et Sinn Féin on ajaloolist võitu saavutamas. «Kindlasti tundub praegu, et suurimaks erakonnaks tõuseb Sinn Féin,» ütles ta Sky Newsile, rõhutades, et DUP keeldub valitsusse minemast, kui Brexiti-järgses kaubanduskokkuleppes ei tehta muutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles