CIA: Hiina jälgib Taiwani silmas pidades hoolsalt Ukraina sõda

Copy
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor William Burns.
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor William Burns. Foto: Tasos Katopodis/Pool via REUTERS / Scanpix

Hiina jälgib tähelepanelikult Venemaa sõjategevust Ukrainas ja tõenäoliselt kohandab oma pikaajalisi plaane kontrolli saavutamiseks Taiwani üle, lähtudes selle sõja õppetundidest, ütles laupäeval USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor William Burns.

«On selge, et Hiina juhtkond püüab hoolikalt uurida, mida nad peaksid õppima Ukrainast nende enda ambitsioonide ja Taiwani osas,» ütles Burns Financial Timesi konverentsil.

Tema arvates on Hiina «üllatunud» Vene relvajõudude halvast tegutsemisest, samuti tugevast vastupanust, mida kogu Ukraina ühiskond avaldab.

«Ma arvan, et neid on rabanud viis, kuidas eriti Atlandi-ülene allianss on kokku tulnud, et kehtestada Venemaale selle agressiooni tulemusena majanduslikud kulud,» jätkas ta.

Burnsi sõnul on Pekingit teinud rahutuks tõsiasi, et Putin on sõjaga Ukrainas eurooplasi ja ameeriklasi lähendanud.

«Milliseid järeldusi kõigest sellest tehakse, jääb küsimärgiks,» lausus ta.

Burnsi hinnangul vaatab Hiina juhtkond väga tähelepanelikult kulusid ja tagajärgi, mis võivad kaasneda iga jõupingutusega kasutada jõudu kontrolli saavutamiseks Taiwani üle.

Taiwan on pidevas Hiina sissetungi ohus. Peking peab demokraatliku valitsusega saart oma territooriumiks, mida ollakse valmis kasvõi jõudu kasutades tagasi võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles