Iisrael tabas kaks kirvemõrvas kahtlustatavat palestiinlast

Copy
Iisraeli julgeolekujõud kasutasid kahepäevase tagaotsimise käigus Eladi lähistel ka maastikusõidukeid.
Iisraeli julgeolekujõud kasutasid kahepäevase tagaotsimise käigus Eladi lähistel ka maastikusõidukeid. Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / SCANPIX

Iisraeli julgeolekuteenistus pidas pühapäeval kinni kaks palestiinlast, keda kahtlustatakse neljapäeval Eladi linnas kolme iisraellase kirvega ründamises ja tapmises.

Kahtlusalustele oli jahti peetud üle kahe päeva.

Iisraeli keskosas asuvas Eladi linnas hukkus neljapäeval juudiriigi iseseisvuspäeva tähistamise ajal aset leidnud rünnakus kolm inimest. Veel neli sai kannatada ja neist üks on kiirabi teatel kriitiises seisundis.

«Kaks terroristi, kes tapsid Eladi linnas surmavas rünnakus kolm Iisraeli tsiviilelanikku, saadi kätte,» ütlesid politsei, relvajõud ja sisejulgeolekuagentuur ühisavalduses.

Julgeolekujõud on varem öelnud, et kahtlusalused on 19-aastane Assad Yussef al-Rifai ja 20-aastane Subhi Imad Abu Shukair.

Mehed tabati Eladi lähedalt karjäärist.

«Me ütlesime, et saame terroristid kätte ja saimegi,» kuulutas parempoolne peaminister Naftali Bennett pühapäeval enne iganädalast kabinetiisungit.

Noorukid varjasid end karjääri lähedal metsas ega osutanud kinnivõtmisel vastupanu, ütlesid sündmuspaigal viibinud julgeolekutöötajad.

Rünnak Eladis on alates 22. märtsist kuues kallaletung iisraellastele.

Suurem osa Eladi elanikest on Iisraeli äärmusortodoksse juudi kogukonna liikmed. Märtsis võeti sihikule teine ​​samasuguse elanikkonnaga linn Bnei Brak.

Rünnakut pealt näinud inimeste sõnul hüppasid noormehed autost välja, kirved käes ja sööstsid möödujatele kallale. Nad tapsid kolm inimest ja vigastasid veel nelja, põgenedes seejärel sama autoga sündmuspaigalt.

Kahtlusalustele pidasid jahti politsei luure- ja eriüksused, sisejulgeolekuagentuur ja sõjavägi, appi võeti helikopterid ja droonid.

Relvajõudude juht Aviv Kohavi kiitis edukat operatsiooni ja ning lubas tugevdada Iisraeli tsiviilelanike julgeolekut.

Veretöö pandi toime Iisraeli iseseisvuse 74. aastapäeval, mis on olnud alati pinev aeg, sest palestiinlaste jaoks tähistab Iisraeli iseseisvuse väljakuulutamine 1948. aastal «nakbat» ehk katastroofi, kuna 700 000 inimest oli sunnitud senisest kodukohast põgenema või küüditati.

Palestiina president Mahmoud Abbas mõistis Eladi rünnakud hukka ja hoiatas, et Iisraeli tsiviilelanike tapmine võib vallandada laiema vägivallatsükli.

Seevastu kinnist Gaza sektorit valitsev islamistlik Hamas ja paletiinlaste relvarühmitus Islamidžihaad ülistasid vägivalda, nimetades seda hiljutiste Al-Aqsa kokkupõrgete tulemuseks. Kumbki rühmitus ei võtnud kirverünnaku eest vastutust.

«See operatsioon näitab meie rahva viha pühapaikade okupeerimise pärast,» ütles Hamasi pressiesindaja Hazem Qassem Eladi rünnakust rääkides. «Al-Aqsa ründamine ei saa jääda karistuseta.»

Hamas ähvardas eelmisel nädalal Iisraeli raketitule a rünnakutega sünagoogidele, kui julgeolekujõud peaksid tegema Al-Aqsa mošeekompleksile veel haaranguid.

Alates 22. märtsist on Iiraeli-vastastes rünnakutes surma saanud 18 inimest, teiste seas kaks ukrainlast. Juudiriigi julgeolekujõud on tapnud 27 palestiinlast ja kolm araablasest Iisraeli kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles