POSTIMEHE VIDEOREPORTAAŽ UKRAINAST Sjeverodonetski suurimas varjendis elab üle saja inimese

Copy

Enne sõda 135 000 elanikuga Luhanski oblasti praegusesse pealinna Sjeverodonetskisse on jäänud veel umbes 15 000 elanikku. 106 neist elavad linna keskuse lähedal spetsiaalselt pommivarjendiks ehitatud maa-aluses katakombis.

Rekordajal varjus seal juba mitu kuud kestva pideva pommitamise eest üle 200 inimese. Inimesed hakkasid end sinna peitma kohe sõja esimesest päevast, 24. veebruarist, mis tähendab, et varjendi veteranid on seal elanud juba kaks ja pool kuud.

Tegemist on 1964. aastal Nõukogude Liidu ajal ehitatud tsiviilkaitsevarjendiga, mida pidi tollal olema igas suuremas Nõukogude linnas. Sjeverodonetskis on selliseid vähemalt neli ja kõigis neis peidavad end praegu inimesed. Varjendid olid ehitatud sõja puhuks ameeriklastega. Ligi 60 aastat hiljem kuluvad need ära hoopis sõjaks Venemaaga.

Varjendis elavate inimeste jutu ja ise nähtu järgi pani Postimees kokku tingliku elaniku jutustuse. Sellistes oludes elab ka 13 last, väikseim on aasta ja kolmekuune beebi. Lisaks veel seitse kassi ja viis koera. Alguses olid varjendi teistes ruumides peidus ka koerte ja kasside varjupaigad, aga nemad evakueeriti kõik ära. Inimesed jäid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles