INTERVJUU Eesti ja Prantsusmaa kaitsevägede juhatajad: sõda Ukrainas pakub NATO-le õppetunde

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa kaitseväe juhataja Thierry Burkhard ja Eesti kaitseväe juhataja Martin Herem Tallinnas kaitseväe peastaabis.
Prantsusmaa kaitseväe juhataja Thierry Burkhard ja Eesti kaitseväe juhataja Martin Herem Tallinnas kaitseväe peastaabis. Foto: Tairo Lutter

Venemaa sõda Ukraina vastu pakub NATO-le õppetunde nii luuretöös kui ka lahinguväljal, ütlesid Eestit külastanud Prantsusmaa kaitseväe juhataja Thierry Burkhard ja Eesti kaitseväe juhataja Martin Herem Postimehe, uudisteagentuuri AFP ja New York Timesi ajakirjanikele antud ühisintervjuus.

Samas pole lähiajal oodata Prantsusmaa vägede arvu suurendamist Eestis, selle asemel pööratakse rõhku üksuste siia toomise kiiruse tõstmisele.

Kindral Burkhard, nii Eestis kui Euroopas on kõlanud kriitikat, et Prantsusmaa kui Euroopa Liidu juhtiv sõjaline jõud ei ole Ukraina toetamiseks piisavalt teinud. Kas te leiate, et selliseks kriitikaks on alust?

Burkhard: Asjaolu, et ma juba siin olen, näitab, et Prantsusmaa täidab NATOs kõiki oma kohustusi. Eestis on meil üksused NATO liitlaste suurendatud kohaloleku eFP raames, aga osana NATO kiirreageerimisüksusest oleme paigutanud pataljoni ka Rumeeniasse. Ühtlasi turvavad meie lennukid Rumeenia õhuruumi.

Teiseks mõistis Prantsusmaa tugevalt hukka Venemaa rünnaku Ukraina vastu. Arvan, et kui tahame Ukrainat toetada, siis tähtsam on konkreetsed teod, mitte sõnad. Kõigi NATO riikide eesmärk on mitte muutuda osaks sõjast Venemaaga. Prantsusmaa mõistab seda ja eesmärk on Ukrainat toetada, mitte asuda sõtta – see on [NATO] ühine lähenemine. Peale selle anname ka selgelt mõista, et kaitseme NATO piire, ja nagu kõik teised riigid, osutame Ukrainale ka sõjalist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles