ÜLEVAADE Putin kasutas 9. mai paraadi sõja õigustamiseks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Venemaa sõjaväe lahingumasinad BMD-4 eile Moskvas Punasel väljakul 9. mai paraadil. 
Venemaa sõjaväe lahingumasinad BMD-4 eile Moskvas Punasel väljakul 9. mai paraadil. Foto: Juri Kotšetkov/EPA/Scanpix

Vastupidi kuulujuttudele ei teatanud Venemaa riigipea Vladimir Putin eile 9. mai kõnes mobilisatsioonist ega kuulutanud ametlikult välja sõda, vaid keskendus Ukrainale kallaletungi õigustamisele, väites, et Kiiev ja lääs ei jätnud muud võimalust.

«NATO riigid ei tahtnud meid kuulata,» lausus Putin Moskvas Punasel väljakul paraadil, millega Kreml märkis Natsi-Saksamaa alistamist 77 aastat tagasi. «Neil olid teistsugused plaanid ja me nägime seda. Nad kavandasid sissetungi meie ajaloolistele maadele, sealhulgas Krimmi… Venemaa andis agressorile ennetava löögi, see oli sunnitud, ajakohane ja ainus õige otsus.»

Putin juhtis sõnavõtus tähelepanu, et osa paraadil marssinud sõduritest oli saabunud Moskvasse rindejoonelt Ukrainast. Ta väitis ka, et Vene väed kaitsevad Ukrainas kodumaad, ja kirjeldas kallaletungi naabrile kui Teise maailmasõja jätku, vahendas AFP.

«Te võitlete isamaa, selle tuleviku eest, nii et keegi ei unustaks Teise maailmasõja õppetunde. Nii et maailmas poleks enam kohta timukatele, tapabrigaadidele ega natsidele,» ütles Venemaa riigipea, kirjeldades võitlust Ukrainas pühana. «Te võitlete meie inimeste eest Donbassis. Meie kodumaa – Venemaa – julgeoleku eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles