Leedu seim tunnistas Venemaa tegevuse Ukrainas genotsiidiks

BNS
Copy
Leedu parlament.
Leedu parlament. Foto: Julius Kalinskas/Scanpix

Kremli režiim püüab hävitada ukraina rahvust, mistõttu tuleks sellised teod tunnistada genotsiidiks ning Venemaa riigiks, mis toetab ja viib ellu terrorit, teatas täna Leedu parlament.

Seimis toetas sellist otsust 128 saadikut, keegi ei olnud vastu ega jäänud erapooletuks.

Seim märkis otsuses, et Vene vägi ja palgasõdurid on pannud Ukrainas, eelkõige Butša, Irpini, Mariupoli, Borodjanka ja Hostomeli linnas toime massilisi sõjakuritegusid.

Otsuse kohaselt on Venemaa eesmärk ukraina rahvuse täielik või osaline hävitamine, selle vaimu murdmine, tappes selle liikmeid tervete perekondade kaupa, sealhulgas lapsi, röövides, piinates, vägistades inimesi, sealhulgas alaealisi, rüvetades tapetute ja piinatute surnukehi.

«Leedu seim tunnistab 24. veebruaril 2022 alanud Vene väe ja selle poliitilise ja sõjalise juhtkonna täiemahulise relvastatud agressiooni Ukraina vastu ukraina rahva genotsiidiks,» öeldakse otsuses.

Samuti rõhutatakse, et kõik kurjategijad tuleb vastutusele võtta ja et rahvusvaheline üldsus peab asutama spetsiaalse rahvusvahelise kriminaalkohtu, et uurida ja hinnata Venemaa kallaletungi suveräänse Ukraina vastu.

Leedu seim nõudis, et sel tribunalil oleks õigus anda välja rahvusvahelisi vahistamismäärusi ning et puutumatuks ei saaks jääda riigipea, valitsusjuht või muud riigiametnikud.

«Venemaa, mille relvajõud valivad teadlikult ja kavakindlalt pommitamiseks tsiviilobjekte, on riik, mis toetab ja viib ellu terrorit,» seisab resolutsioonis.

Veebruari lõpus alanud Venemaa sissetungi käigus Ukrainasse on tapetud tuhandeid tsiviilelanikke, hävitatud tsiviilhooneid, samuti on teateid Ukraina naiste ja laste seksuaalsest väärkohtlemisest, inimröövidest ja muudest kuritegudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles