Soome parlamendi kaitsekomisjon pooldab riigi ühinemist NATO-ga

Copy
Soome sõdurid Lätis õppustel.
Soome sõdurid Lätis õppustel. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Soome parlamendi kaitsekomisjon toetas tänasel istungil riigi ühinemist NATO-ga. Riigi lõplikku otsust NATO-ga liitumise osas on oodata hiljemalt järgmisel nädalal.

«Oleme mõelnud, kuidas tagada Soome ja soomlaste julgeolek nii hästi kui võimalik. Selleks annab hea aluse meie enda tugev kaitsevõime, kuid praeguses olukorras ja Venemaa tegevusega silmitsi sellest enam ei piisa. Seetõttu usume, et Soome julgeolekule on parim lahendus NATO liikmesus,» ütles komisjoni esimees Petteri Orpo.

Tema sõnul ei esita komisjon liikmeks saamise riiklikke tingimusi, see tähendab eritingimusi NATO-sse kuulumiseks.

Petteri ütles, et NATO-liikmesus on Soomele puhtalt kaitsepoliitiline lahendus.

«Soome ühineb NATO-ga, et muuta maksimaalseks oma julgeolekut ja kaitsmaks riiki. See ei ole suunatud kellegi vastu,» rõhutas ta.

Orpo märkis, et ka NATO liikmena soovib Soome teha koostööd Venemaaga.

«See sõltub sellest, kuidas Venemaa reageerib meie NATO-liikmesusele ja milline on Venemaa edasine poliitika.»

Kaitsekomisjoni seisukoha vastu võttis sõna vaid valitsuskoalitsiooni Vasakjõudude Liidu liige Markus Mustajärvi, kes esitas 16-leheküljelise eriarvamuse.

«Ainult sõjalistest liitudest väljaspool on Soomel võimalus jääda suure sõja puhkemisel sõjategevusest väljaspoole,» ütles Mustajärvi.

Soome otsust taotleda NATO liikmelisust on oodata sel või järgmisel nädalal.

President Sauli Niinistö kavatseb oma seisukoha liikmeks astumise kohta esitada hiljemalt neljapäeval. Peaminister Sanna Marin avaldab arvamust hiljemalt laupäeval sotsiaaldemokraatide volikogu koosolekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles