USA luurejuht: Putin tahab luua maismaaühenduse Transnistriaga (6)

Copy
Putin kaaskonnaga 9.mai paraadil Moskvas.
Putin kaaskonnaga 9.mai paraadil Moskvas. Foto: Yuan Xinfang/Xinhua/Chine Nouvelle/SIPA/Scanpix

Vene president Vladimir Putin ei piirdu sõjas Ukraina vastu Donbassiga, vaid tahab luua maismaaühenduse Transnistriaga, ütles täna USA riiklik luurejuht Avril Haines.

«Meie hinnangul valmistub president Putin Ukrainas pikaks konfliktiks, mille käigus ta tahab endiselt saavutada eesmärke Donbassist kaugemal,» ütles Haines.

«Putin tõenäoliselt leiab, et Venemaal on suurem suutlikus ja tahe raskustega toime tulla, kui tema vastastel, ja ta ilmselt loodab, et USA ja Euroopa Liidu tahe nõrgenevad, kui toidupuudus, inflatsioon ja energiahinnad hullemaks lähevad,» sõnas luurejuht senatile aru andes.

Haines hoiatas, et Putin on muutumas ettearvamatumaks ja võib kehtestada oma eesmärkide saavutamiseks sõjaseisukorra.

Putini ambitsioonid ületavad Vene sõjaväe võimeid ning see tähendab, et konflikt võib võtta tulevatel kuudel ettearvamatuma ja eskaleeruvama suuna, ütles Haines.

«Praegune trend suurendab tõenäosust, et president Putin pöördub drastilisemate abinõude poole, sealhulgas sõjaseisukorra kehtestamine, tööstuse ümberkorraldamine või võimalikud eskaleerivad sõjalised meetmed, et vabastada ressursse, mida tal on vaja oma eesmärkide täitmiseks,» rääkis luurejuht.

Ta lisas, et Putin ei anna tõenäoliselt käsku kasutada tuumarelva, välja arvatud juhul, kui Venemaa on silmitsi eksistentsiaalse ohuga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles