INTERVJUU Politoloog: Lätis on vähem Vene propagandat kui kolme kuu eest (1)

Margus Parts
, toimetaja, Riia
Copy
Riia Võidu monumendi juurde 9. mail toodud lilled tuli anda üle aediku politseile, kes need õigesse kohta toimetas. 
Riia Võidu monumendi juurde 9. mail toodud lilled tuli anda üle aediku politseile, kes need õigesse kohta toimetas. Foto: Margus Parts

Venemeelsete meediakanalite ja Venemaa agressiooni avaliku toetamise keelustamine on toonud kaasa väikesi, kuid siiski kõnekaid muutusi Läti ühiskonnas, kuid samas ei saa eeldada, et Kremli propagandale ligipääsu keelamisega muutuksid kohe aastakümneid kinnistunud arusaamad, ütles Läti politoloog ja julgeolekuanalüütik Mārtiņš Hiršs Postimehele.

9. mai möödus Riias Võidu monumendi juures võrdlemisi rahulikult, olgugi et monumendi ümbrus oli ääristatud Ukraina ja Läti lippudega ning lilled tuli anda üle politseiaediku. Kas valitsuse samm oli mõistlik, arvestades, et selline asjakorraldus võib mõjuda niigi pingelises olukorras provotseerivalt?

Mul tekkis samuti küsimus, miks otsustati, et lilli võib paigutada monumendi juurde ainult üle politseiaediku. See on kindlasti täiendav vastandumise allikas. Kahtlemata paljud inimesed ei nõustunud sellise korraldusega.

Kui võrrelda kahe aasta taguseid arvamusküsitlusi praegustega, siis koroonapandeemia ajal Läti venekeelse elanikkonna usaldus meedia ja valitsuse vastu vähenes. Vene keele kõnelejaid toideti vandenõudega vaktsiinide kohta ning tekkis vastandumine: ühelt poolt Läti valitsuse tegevus koroonaviiruse ohjeldamisega seotud eesmärkide rõhutamisel ja teiselt poolt Vene meedia, mis rääkis, et Covid-19 ei ole tõsine probleem ja lääne vaktsiinid ei toimi korralikult.

Nüüd, kui usaldus meedia ja valitsuse vastu oli niigi väike, algas Ukraina sõda ja valitsus üritab venekeelsete inimeste arvates esitada nägemust, et ainult neil on sündmustest tõene arusaam.

Fookusgrupi uuringute järgi ütlevad paljud vene keele kõnelejad, et tegu on tsensuuriga – miks me ei või vaadata Läti ja Vene meediat ning otsustada ise, mis on tõde? Miks üritatakse meile Ukraina sõjaga peale suruda ametlikku liini, nagu tehti Covid-19ga?

Paljud inimesed on rahulolematud valitsuse tegevusega ja praegune tegevus ei aita olukorda parandada. Samuti võib tekitada lisapingeid [valitsuse kava] Võidu monument eemaldada.

Samas on see arusaadav, sest praegu käib sõda, Kremlit ja Venemaad toetavatel inimestel ei saa lasta avalikult sõda pühitseda. Midagi oli vaja teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles