Suri Ukraina esimene president Leonid Kravtšuk

Copy
Ukraina endine riigipea Leonid Kravtšuk 2009. aastal.
Ukraina endine riigipea Leonid Kravtšuk 2009. aastal. Foto: Sergei Tšuzavkov/AP/Scanpix

88-aastaselt suri pärast pikaajalist haigust taasiseseisvunud Ukraina esimene president Leonid Kravtšuk, vahendab Ukrainskaja Pravda.

Kravtšuk sündis 10. jaanuaril 1934. aastal. Aastatel 1991-1994 pidas ta Ukraina presidendi ametit. 1994. aastal ennetähtaegsetel valimistel kaotas ta Leonid Kutšmale. Seejärel oli ta aastatel 1994-2006 Ukraina ülemraada liige.

«Kurb uudis ja suur kaotus,» ütles president Volodõmõr Zelenskõi kantselei juht Andri Jermak Telegramis, kirjeldades Kravtšuki kui «Ukraina tarka patriooti, tõelist ajaloolist suurkuju meie iseseisvuse saavutamisel».

Ukraina siseministri nõunik Anton Geraštšenko sõnas Kravtšuki kohta Twitteris, et tegu oli «ajaloolise isikuga, kes mängis suurt rolli, et Ukraina taasiseseisvus rahumeelselt».

Järelhüüde tegi ühismeedias ka Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov, kes samuti tänas riigimeest rahumeelse Ukraina taasiseseisvumise saavutamise eest. «Nüüd peame seda oma relvadega kaitsma,» viitas Reznikov käimasolevale sõjale.

Kaastundeavalduse tegi ka Vabariigi President Alar Karis:

Kravtšuki allkiri oli koos Valgevene esimese riigipea Stanislav Šuškevitši ja toonase Vene presidendi Boriss Jeltsini omaga Belovežje kokkuleppel, millega saadeti laiali Nõukogude Liit. Kravtšuki otsusega loovutas Ukraina Nõukogude Liidu lagunemise järel kõik oma tuumarelvad, mis toona moodustasid maailmas suuruselt kolmanda tuumaarsenali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles