Kariņš ootab siseministrilt selgitusi Võidu pargi suurkogunemise asjus

BNS
Copy
Riias Võidu pargi monumendi juurde toodud lillede äravedu pärast 9. mai mälestuspäeva vallandas sotsiaalmeedias ägeda vastureaktsiooni, mille tulemusena saabus teisipäeva õhtul parki sadu inimesi.
Riias Võidu pargi monumendi juurde toodud lillede äravedu pärast 9. mai mälestuspäeva vallandas sotsiaalmeedias ägeda vastureaktsiooni, mille tulemusena saabus teisipäeva õhtul parki sadu inimesi. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Läti peaminister Krišjānis Kariņš ootab siseminister Marija Golubevalt selgitusi olukorra kohta pealinnas Riias Võidu pargi monumendi juures, kus teisipäeva õhtul osutus võimalikuks koguneda ligi pooletuhandel inimesel, kes ülistasid Nõukogude armeed ja agressorriiki Venemaad.

Kariņš säutsus teisipäeva õhtul Twitteris, et lugupidamatuse näitamine Läti riikluse, ajaloolise kogemuse ja Venemaa Ukraina-vastase sõja ohvrite vastu on lubamatu.

«Sellele, mis täna Pardaugavas aset leiab, ei ole õigustust,» ütles peaminister viitega Daugava jõe vasakkalda ehk ülejõe linnaosale ja lisas, et ootab Golubevalt vastutavate ametkondade tegevust ja olukorra selgitamist.

Teisipäeva õhtul laekusid teated, et parki on kogunenud umbes 500 inimest. Kuigi suurem osa neist hoidis korda, olid mõned inimesed valjuhäälsed, laulsid ja karjusid Venemaad ja Nõukogude armeed ülistavaid loosungeid.

Teisipäeva hommikul eemaldas linn ausamba juurest lilled, mille inimesed sinna 9. mail asetasid. See tekitas sotsiaalvõrgustikes terava vastureaktsiooni, mille tulemusena saabusid õhtul sajad inimesed monumendi juurde uuesti lilli tooma.

Politseinikud ajasid hilisõhtul viimased Võidu parki jäänud inimesed laiali, mitu inimest peeti kinni, kusjuures nende suhtes läks vaja jõu kasutamist, teatas riigipolitsei BNS-ile.

Politsei kohaselt oli kella 22.30-ks suurem osa pargis viibijatest laiali läinud, ülejäänutega jätkus töö. Tuvastati vähemalt kolm inimest, kes kasutasid sõjalise agressiooni sümbolit, Püha Jüri ehk Georgi linti.

Politsei algatas rea haldusrikkumise menetlusi, liiklus pargis on ajutiselt piiratud.

Linnavalitsusel ei ole kavas lähipäevil viia ära lilli, mille inimesed teisipäeval Võidu pargi monumendile tõid, ütles linna üks juhte Jānis Lange BNS-ile.

Ta selgitas, et pärast 9. maid lillede koristamine traktoriga oli meede, mis oli politseiga eelnevalt kokku lepitud plaanis kirjas. Mis puudutab lilli, mille inimesed teisipäeval ausambale asetasid, siis nende ära viimist plaan ei sisalda.

Lange kinnitusel ei ole linnavalitsusel omaalgatuslikult kavas lähipäevil ausambale uuesti asetatavaid lilli eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles