Elevandid on surmanud sel aastal Zimbabwes 60 inimest

Copy
Elevandid Zimbabwe Hwange looduspargis.
Elevandid Zimbabwe Hwange looduspargis. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / Scanpix

Zimbabwes on elevandid surmanud sel aastal 60 inimest, sest edukas looduskaitse on toonud kaasa rohkem konflikte inimeste ja loomade vahel, ütles valitsuse pressiesindaja teisipäeval.

Zimbabwes elab 100 000 elevanti ehk ligi neljandik Aafrika elevandipopulatsioonist ja ta on sellega elevantide arvukuselt Botswana järel teisel kohal maailmas.

Kui mujal maailmas tapavad salakütid elevante võhkade pärast, siis Zimbabwes on nende arvukus kasvanud umbes viis protsenti aastas.

Mõnes piirkonnas liiguvad elevandid suurtes karjades, on nahka pannud kõik põldudel kasvava ning asuvad kodumajapidamiste kallale, kogukonnad püüavad neid takistada ja mõni elevant on selle käigus viga saanud, seletas valitsuse pressiesindaja Nick Mangwana Twitter.

«Haavatud elevandid muutuvad agressiivseks ja kontrollimatuks,» lisas ta.

Inimese ja looduse konflikt on muutunud väga emotsionaalseks. Ainuüksi sel aastal on elevantide tõttu elu kaotanud 60 zimbabwelast ja 50 on viga saanud.

Eelmisel aastal tõid elevandid surma 72 inimesele.

Zimbabwes liiguvad elevandid ringi ka väljaspool hiigelsuuri loodusparke.

Rahvaarvu kasvu ja vaesuse tõttu on ühe enam linnainimesi sunnitud kolima maapiirkondadesse, kus neil tekivad konfliktid loomade, seal hulgas elevantidega.

Zimbabwe rahvaarv on umbes 15 miljonit, kuid see kasvab 1,5 protsenti aastas.

Riikliku loodusparkide ja looduskaitseameti juht Tinashe Farawo hoiatab katastroofi eest, kui elevantide arvu ei vähendata.

«Oht ilmselt suureneb, kuna läheneb kuiv aastaaeg, mil karjad liiguvad ringi vett ja toitu otsides,» ütles ta.

Looduakaitsjate hinnangul mahub Zimbabwes elama umbes 45 000 elevanti.

Rahvusvaheline elevantidega kauplemine on keelatud, mistõttu on valitsus hakanud mõtlema sündivuse piiramisele või jahilubade jagamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles