Rootsi ja Suurbritannia allkirjastasid vastastikuse kaitse leppe

Postimees
Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja Briti peaminister Boris Johnson 11. mail 2022.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja Briti peaminister Boris Johnson 11. mail 2022. Foto: Frank Augstein / POOL / AFP / SCANPIX

Ühendkuningriigi valitsus sõlmis täna kirjaliku lepingu lubades relvaabi osutamist Rootsile Venemaa agressiooni korral. Kokkuleppe kohaselt ei ole NATO-liikmelisus vajalik Briti sõjaväe võimalikuks sõjaliseks kohaloluks Põhjamaade kaitsmisel.

«Mina ja Suurbritannia peaminister oleme kokku leppinud, et koos astume vastu väljakutsetele nii rahuajal, kriisides kui konfliktis. Kui kumbki meist peaks katastroofi või rünnaku alla sattuma, abistame me teineteist mitmel erineval moel. Abi osutatakse hädas oleva riigi palvel ja selle hulka võib kuuluda ka militaarne sekkumine,» ütles Rootsi peaminister Magdalena Andersson pressikonverentsil Stockholmis.
 
«See on ajaloolise tähtsusega ning Rootsis rahutagav avaldus vastuseks ennasttäis 21. sajandi türannile. See lähendab meid veelgi ning me suurendame luureinfo jagamist, toetame üksteise sõjaväelisi õppusi ja jätkame tehnoloogi arendamist,» lausus Suurbritannia peaminister Boris Johnson täna.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles