EL kaotab esmaspäevast maskikohustuse lennukites ja lennujaamades

Copy
Läbi maskide suudlev paarike 2020. aastal Frankfurti lennujaamas.
Läbi maskide suudlev paarike 2020. aastal Frankfurti lennujaamas. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liit kaotab järgmisest nädalast maskikandmise kohustuse lennukites ja lennujaamades, teatas kolmapäeval Euroopa Lennuohutusamet (EASA).

«Euroopa Lennuohutusamet (EASA) ja Euroopa Haiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskus (ECDC) avaldasid uuendatud terviseohutuse meetmed õhutranspordi jaoks, loobudes soovitusest kanda lennujaamades ja lennuki pardal kohustuslikus korras meditsiinilist maski. Samas märgitakse, et kaitsemask on endiselt parim kaitse COVID-19 leviku vastu,» teatas EASA.

EASA kohaselt on ECDC-l uute juhtnööride raames siiski teatud juhtude puhul nõuda näo ja nina katmist reisijatel ja meeskonnaliikmetel.

«Järgmisest nädalast ei ole näomaskid enam kohustuslikud kõigil lennureisi juhtudel, kohaldudes suuresti riiklike võimude muutuvate nõudmistega ühistranspordile kõikjal Euroopas,» ütles EASA tegevdirektor Patrick Ky avalduses.

«Reisijate ja lennuki meeskonnaliikmete jaoks on tegu suure sammuga lennureisimise normaliseerumise suunas,» lisas ta.

EASA märkis pärast esmaspäeva, et «pärast antud kuupäeva varieeruvad konkreetselt maskireeglid lennufirmadegi».

«Lendudel sinna ja tagasi neisse sihtpunktidesse, kus maskikandmine on jätkuvalt nõutud ühistranspordis, peaks jätkuvalt julgustama maske kandma,» seisis avalduses.

Kehva tervisega haavatavas seisus reisijad peaksid jätkuvalt kandma maski, seda vaatamata parasjagu kehtivatele reeglitele, lisas amet.

EASA kohaselt on soovitatav reisijatel jälgida ka sotsiaalse distantseerimise reegleid lennujaamades ning et operaatorid peaksid rakendama pragmaatilist lähenemist, see tähendab vältida meetmeid, mis viiksid reisi kestel mõnes teises kohas niinimetatud pudelikaeladeni.

Genfis paiknev Rahvusvaheline Õhutranspordi Assotsiatsioon (IATA) tervitas uusi juhtnööre EL-i jaoks, ent tunnistas, et olukord rahvusvahelises kontekstis on märksa keerukam.

«Ehkki Euroopa protokoll jõustub järgmisel nädalal, ei ole üleilmselt kooskõlastatud lähenemist maskikandmisele lennuki pardal,» ütles IATA peadirektor Willie Walsh avalduses.

Tema sõnul tuleb lennufirmadel jälgida kohalikke olusid neil lendudel, mida nad teenindavad.

«Lennuki meeskond teab, millised reeglid kehtivad, ning ülimalt oluline on, et reisijad järgiksid nende antud juhtnööre,» sõnas Walsh.

Tema sõnul palub IATA kõigil reisijatel olla aupaklik teiste inimeste valiku suhtes kanda vabatahtlikult maski, isegi kui see ei ole parasjagu nõutud.

Euroopa lennundussektor prognoosib lennureiside taastumist peaaegu samale tasemele nagu oli enne koroonaviiruse pandeemiat, seda vaatamata väga kõrgetele kütusehindadele, Venemaa agressioonisõjale Ukrainas ja kõrgele inflatsioonile paljudes riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles