Sloveenia valimiste võitja jõudis juba võimukoalitsioonis kokkuleppele

Copy
Liberaalse Vabaduspartei liider Robert Golob.
Liberaalse Vabaduspartei liider Robert Golob. Foto: JURE MAKOVEC

Eelmisel kuul Sloveenia üldvalimised võitnud liberaalse Vabaduspartei (GS) liider Robert Golob teatas kolmapäeval, et jõudis juba võimukoalitsioonis kokkuleppele.

Golob ütles, et Vabaduspartei kõrval tulevad uude valitsusse vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid ja vasakerakond Levica. Neil on 90-kohalises parlamendis ühtekokku 53 kohta, millest 41 kuulub Vabadusparteile.

«Me lõpetasime intensiivse koordineerimise nädala ja me oleme kokku leppinud koalitsiooni programmis,» ütles Golob pressikonverentsil. Ta lisas, et kolm parteid leppisid kokku ka 20 ministrikoha jagamises.

Pärast seda, kui uus parlament reedel koguneb, peaks president Borut Pahor andma Golobile ülesande panna kokku uus valitsus. Kui parlament Golobi peaministrina heaks kiidab, tuleb tal kahe nädala jooksul esitada kinnitamiseks uus valitsus.

Kui kogu protsess kulgeb sujuvalt, võib Golobi valitsus alustada tööd juuni alguses.

Golob ulatas käe ka väiksematele parteidele, kes ei ületanud parlamenti pääsemiseks vajalikku nelja protsendi künnist ning pakub neile mõned ministrikohad.

Üheks neist on endine peaminister Marjan Šarec, kellest peaks saama kaitseminister. Teine endine peaminister Alenka Bratušek hakkab juhtima taristuministeeriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles