Truss: kui Põhja-Iiri protokolli ei muudeta, peab ÜK tegutsema

Copy
Briti välisminister Liz Truss.
Briti välisminister Liz Truss. Foto: Tayfun Salci/Zuma Press/Scanpix

Suurbritannial pole muud valikut kui tegutseda, kui Euroopa Liit ei ole nõus muutma Brexiti-järgset kaubanduskorda Põhja-Iirimaal, ütles täna välisminister Liz Truss.

Poliitilised pinged on provintsis kasvanud alates vabariikliku Sinn Féini ajaloolisest võidust läinudnädalastel valimistel ja erakonna plaanist juhtida võimujagamisvalitsust.

Briti-meelsed unionistid, kes usuvad, et Brexiti-leppe Põhja-Iiri protokoll on tekitanud lõhe provintsi ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahele, keelduvad valitsusega liitumast kuni protokolli ei muudeta.

Truss vestles neljapäeval Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčovičiga ja ütles talle, et tegemist on Ühendkuningriigi siserahu ja julgeoleku küsimusega.

Kui Euroopa Liit «ei näita üles vajalikku paindlikkust nende küsimuste lahendamisel, siis vastutustundlikku valitsusena ei ole meil muud valikut kui tegutseda», lausus ta.

London on korduvalt hoiatanud, et on valmis laskma käiku Brexiti-leppe artikkel 16, mis protokolli peataks. Euroopa Liit hoiatab, et see võib viia laiema kaubandussõjani.

Kumbki pool võib artikli käiku lasta, kui usub, et protokoll põhjustab «tõsiseid majanduslikke, ühiskondlikke või keskkonnaalaseid raskusi, mis kalduvad kestma».

Briti valitsuse sõnul õõnestab tollikontroll Põhja-Iirimaa ja Suurbritannia vahel rahu provintsis. Unionistide protestid on seejuures juba hooti vägivaldse pöörde võtnud.

Kaubanduskord, mille järgi jäi provints EL-i ühisturule, oli vajalik, et avatuna piir Iirimaaga, nagu nägi ette 1998. aasta Suure reede rahulepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles