AK ⟩ Kadri Jõgi: kuidas sõda Ukrainas mõjutab Lähis-Ida riike ja rahvaid

Kadri Jõgi
, orientalist
Copy
Venemaa ja Bashar al-Assadi toetajad Süürias Aleppos 9. mail nn surematu polgu marsil. 
Venemaa ja Bashar al-Assadi toetajad Süürias Aleppos 9. mail nn surematu polgu marsil. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa invasioon Ukrainasse mõjutab Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika piirkonda kolmel peamisel viisil: poliitilised läbirääkimised ja sõjaväe tegevus, humanitaarabi ja toidujulgeolek ning gaasi- ja naftavarud. Poliitiliselt ei ole kriis veel suuri ümberkorraldusi peale surunud.

Keerulisem on neil piirkonna riikidel, kes on püüdnud suurendada koostööd Venemaaga: Egiptusel, Saudi Araabial ja Araabia Ühendemiraatidel. Süüria ja Liibüa on kaks riiki, kus USA ja Venemaa koostöö on jätkusuutlikuks poliitikaks kõige enam vajalik ning kes jäävad tõenäoliselt kaotajateks, sest võimalused koostööks on Venemaa Ukraina-invasiooni tõttu väiksemad. Venemaa suurenev poliitiline ja majanduslik isolatsioon võib viia selleni, et Venemaa suurendab veel sõjalist kohalolu Liibüas ja toetab üha kindlamalt Süürias ja Iraanis võimul olevaid režiime.

Venemaa tegevus Lähis-Idas põhjustab muret Türgile ja Iisraelile. Türgile teeb muret, et Venemaa võib suurendada oma mõju revolutsiooniliselt meelestatud Süüria piirkonnas Idlibis, suurendades sellega pagulasvooge. Iisrael on mures suureneva koostöö pärast Venemaa, Iraani ja Süüria vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles