AK Põhja-Iirimaa rahutuste keskel kasvanud naine tahab saart ühendada

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Soosik Põhja-Iirimaa esimese ministri kohale Michelle O’Neill (vasakul) jäädvustab eelmisel nädalal valimisvõitu tähistades endast fotot koos tema erakonna rahvusliku Sinn Féini juhi Mary Lou McDonaldiga.
Soosik Põhja-Iirimaa esimese ministri kohale Michelle O’Neill (vasakul) jäädvustab eelmisel nädalal valimisvõitu tähistades endast fotot koos tema erakonna rahvusliku Sinn Féini juhi Mary Lou McDonaldiga. Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Kui 45-aastane Michelle O’Neill kerkib ootuspäraselt Põhja-Iirimaa esimeseks ministriks, tähendab see murrangut – teismeliselt emaks saanud naine on kõige kiuste ehitanud üles võimsa poliitilise karjääri ja jõudnud esimese iiri rahvuslasena positsioonile, kust asuda saart ühendama.

Varem Iiri Vabariikliku Armee (IRA) poliitiliseks tiivaks peetud Sinn Féini eelmisel nädalal Põhja-Iirimaal ajaloolise valimisvõiduni juhtinud O’Neill ei ole siiski tormakas. Iirimaa ühendamisest rääkis ta edu tähistades pigem looritatult.

«See on otsustav hetk meie poliitika ja meie inimeste jaoks. See päev juhatab sisse uue ajastu, mis, ma usun, pakub meile kõigile võimaluse uuesti läbi mõelda suhted ühiskonnas, lähtudes aususest, tuginedes võrdsusele ja sotsiaalsele õiglusele, sõltumata usulisest või sotsiaalsest taustast,» lausus poliitik, lisades, et käes on aeg Iirimaa põhja- ja lõunaosal arutada uue, ühise saare üle. «Pidagem tervet arutelu selle üle, milline meie tulevik välja näeb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles