ÜRO Julgeolekunõukogu arutas Talibani piiranguid naistele

Copy
Afganistani tüdruk pealinnas Kabulis.
Afganistani tüdruk pealinnas Kabulis. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogus peeti neljapäeval kinniste uste taga erakorralisi konsultatsioone Talibani viimaste sammude üle naiste ühiskonnaelu piiramiseks.

Nõukogus kaaluti ühtlasi ka avaldust, millega väljendataks tõsist muret Afganistanis võimu haaranud islamiliikumise äsjase korralduse pärast, mis keelab naistel hädavajaduseta kodunt lahkuda ja käsib avalikkuse ees kogu keha katvat purkat kanda.

Norra koostatud avalduses nõutakse ka, et Taliban loobuks naiste ja tüdrukute õiguste piiramiseks.

Augustis võimule tulnud Taliban on vastupidistest lubadustest hoolimata läinud järk-järgult tagasi sama range islamirežiimi juurde, mis iseloomustas nende eelmist valitsusaega 1996.-2001. aastani.

Lisaks laupäeval teatavaks tehtud kodunt väljumise keelule ja näo katmise kohustusele ei saa tüdrukud käia koolis kauem kui kuuenda klassini, naistele on keelatud enamik töökohti ja neil ei ole lubatud meessoost sugulasest saatjata lennukisse istuda. Samuti on avalikud pargid avatud meestele ja naistele eri päevadel.

Norra ÜRO suursaadiku asetäitja Trine Heimerback ütles enne nõukogu istungit ajakirjanikele, et Talibani poliitika on suunatud naiste ja tüdrukute mahasurumisele, selle asemel, et püüda leida lahendust riigi «katastroofilisele majandus- ja humanitaarolukorrale».

Ta hoiatas, et see võib viia vägivalla ja radikaliseerumiseni.

Julgeolekunõukogu naiste, rahu ja julgeoleku ekspertgrupi eesistujad Iirimaa ja Mehhiko saatsid neljapäeval nõukogu liikmetele kirja, milles nimetati Talibani viimaseid otsuseid õõvastavaks.

Iiri suursaadik Geraldine Byrne Nason ütles ajakirjanikele, et Afganistani naistele ja tüdrukutele kehitvad nüüd rangeimad piirangud, mida on võimalik ette kujutada.

Rahvusvahelisel kogukonnal ja Julgeolekunõukogul on moraalne kohustus tegutseda ja mõista hukka Talibani poliitika, mis püüab poolt Afganistani elanikkonnast ühiskonnaelust välja lülitada.

Briti suursaadik ÜRO-s Barbara Woodward ütles, et Afganistani naistel oli viimasel 20 aastal võimalik haridust saada, töötada ja ise oma tuleviku üle otsustada ning olla elavneva kultuurikeskkonna osa. Enne Talibani võimuhaaramist käis koolis 3,6 miljonit tüdrukut, samuti moodustasid nii parlamendist kui töötajaskonnast naised neljandiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles